Guvernul României vrea să facă economii la bugetul de stat, intervenind peste autoritățile locale și dictând cum pot folosi acestea banii. Printre măsurile prevăzute în proiectul de Ordonanță de Urgență se numără interdicția de a cumula pensia cu salariul la firmele la care Statul e acționar, limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, renunțarea la cursurile de formare profesională sau la achiziția de mașini, mobilier ori calculatoare.
Primarul Dominic Fritz atrage atenția că aceste măsuri nu rezolvă nimic la nivelul bugetului național, în schimb, dacă vor fi adoptate în forma actuală, vor afecta autoritățile publice. În acest context, inclusiv programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii este în pericol. Unele evenimente ar putea fi anulate în cazul în care Guvernul decide instituirea măsurilor din proiectul de OUG.
„Am citit draftul de Ordonanță de Urgență cu care Guvernul vrea să acopere gaura mare neagră din bugetul de stat și am constatat că sunt prevăzute o serie de măsuri care privesc autoritățile locale. Mesajul meu este foarte clar: «Mâna jos de pe bugetul local al Timișoarei!». Avem aici o problemă clară de ingerință în bugetele și autonomia locală, fără a rezolva nicio problemă la nivel național. Sunt acolo niște măsuri simbolice la nivel național, dar care pe plan local ne-ar afecta foarte mult. […]
Momentan este prevăzută o limitare a cheltuielilor pentru bunuri și servicii la nivelul anului trecut, când, din cauza inflației de 15%, toate cheltuielile noastre pentru bunuri și servicii – adică pentru termoficare, transport în comun – au crescut foarte mult; este imposibil să ne limităm la aceste cifre. Pentru Timișoara, care anul acesta este Capitală Culturală, o astfel de prevedere ar fi catastrofală. Dacă ar trebui să ne limităm, ar fi în pericol toate finanțările culturale, nu am mai avea nicio Capitală Culturală. […]
Ce să le spunem celor care vin la Timișoara – că aceasta este adevărata față a României, când va trebui să anulăm evenimente deoarece cineva, la nivel central, s-a gândit că la Timișoara va putea face economie? Refuz să fac un plan B pentru Capitală Culturală. Este un proiect de țară care nu trebuie distrus”, a declarat luni Dominic Fritz.
În draftul de OUG se menționează că autoritățile și instituțiile publice, „indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022”.
„Este o măsură fără sens pentru că autoritățile locale oricum nu pot cheltui fonduri decât în limita propriilor venituri. Am făcut o adresă comună împreună cu Asociația Municipiilor din România. O altă limitare ar fi cea prin care nu am mai putea cumpăra calculatoare și laptopuri, deși ne aflăm în plin proces de digitalizare, este o măsură cuprinsă și în Planul Național de Redresare și Reziliență. Este, din nou, o modalitate prin care Guvernul se amestecă în felul în care noi cheltuim banii. Apelul meu este ca ei să își rezolve problemele la nivelul bugetului de stat. Sper ca apelul meu să ajungă unde trebuie și Guvernul să își schimbe direcția”, a mai specificat primarul Timișoarei.
Și sindicaliștii din administrație se pregătesc de grevă. Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) transmite că se situează împotriva politicii sociale și economice a Guvernului, care promovează idei „de dezbinare socială și învrăjbire a salariaților din mediul privat împotriva celor din mediul bugetar”.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XA inceput cu distrugerea fermierilor romani ptr binele ucrainienilor.
-
Ok, dar referitor la evenimentele capitala culturala 2023 despre ce discutam mai exact? A fost un weekend de deschidere si atat. Ce se mai intampla prin oras oricum s-ar fi intamplat, chiar si daca nu se dadea duma cu capitala culturala prin care doar s-au sifonat bani pe motive pseudo-culturale.
Zelenski a cerut 1% din PIBul României pentru a omora ruși ucraineni aiurea. De acolo vin economiile.
Cine poate sa-mi explice si mie care e legatura intre
reducerea cheltuielilor pentru bunuri si servicii
si
finantarile pentru Capitala Europeana a Culturii?
-
reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, citeste tot articolul
-
???
-
-
Pai exista cu siguranta cheltuieli de bunuri si servicii cu acest eveniment. Iar daca legea limiteaza bugetul la ce s-a cheltuit in 2022, e posibil ca unele cheltuieli necesare pentru acest eveniment sa depaseasca acest prag, tinand cont de cheltuielile deja mari cu termia si transportul (care nu pot fi taiate). Iar legea, asa cum e acum propusa, ar obliga primaria sa taie acele cheltuieli.
Normal ar trebui sa lase primaria sa-si faca bugetul cum doreste. Poate primaria reuseste sa faca economii in alte parti, dar foloseste banii pentru bunuri si servicii, peste pragul mentionat. Important e sa se incadreze in buget.
Legea e clar neconstitutionala, se intervine peste autoritatile locale, care teoretic ar trebui sa fie autonome.-
Neconstitutionala nu vad de ce ar fi, autonomia asta locala bugetara e in conditiile legii, care lege e codul administrativ, iar guvernul poate da oug in privinta asta.
Repet, care sunt bunurile si serviciile alea care impacteaza capitala culturala? frigz prezinta de parca laptopurile/ calculatoarele n-ar intra la “bunuri”, si ar fi ceva in us interzis. Totusi, cred ca a achizitionat destule deja, mai ‘ho’! Ca sa nu mai zic ca 15% aprox. din bugetul local e de la guvern, deci ce vorbeste frigz cu cheltuit numai din surse proprii de venit e vrajeala pentru idioti. Plus ca in oug n-am vazut sa se opreasca cheltuielile pentru ce este deja in derulare ca achizitie, si nici pentru ce este “prima achizitie”.Dap, asta banuiesc si eu, frigz dorea sa ‘mute’ niste bani, ceea ce se cam numeste deturnare de fonduri🤪
#🤪
-
interesant cum a gasit donimic imediat un tap ispasitor pentru lipsa de activitate