Expoziția Brâncuși va reuni pentru prima dată după jumătate de secol în România sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România. De asemenea, va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.
La Muzeul Național de Artă Timișoara vor fi prezentate peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Proiectul este susținut financiar de Consiliul Județean Timiș, fiind organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România.
În urma unui anunț postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Muzeul Național de Artă din Timișoara caută firmă care să transporte în siguranță din țară și din străinătate operele lui Constantin Brâncuși.
Muzeul a scos la licitație deschisă „Servicii de transport specializat opere de artă tur – retur național – internațional” și oferă 1.745.000 de lei fără TVA, adică 2.076.550 de lei, aproape 420.000 de euro.
Firma care va câștiga licitația trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: „va acorda autovehicule adaptate necesităților de transport specializat opere de artă cu privire la respectarea condițiilor de climatizare, sistem special de ancorare, sistem antișoc, sistem de securitate complet închis și izolat, fără ferestre, nu poate fi accesat din cabină, încuietori și alarme de înaltă securitate, urmărire prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinii în orice moment și nu se vor aplica logo-uri sau alte inscripționări care să indice prezența operelor de artă sau să permită identificarea muzeelor/colecțiilor de unde provin lucrările”.
Firmele interesate pot depune oferte în SEAP până în 25 iulie la ora 15.
La Muzeul Național de Artă din Timișoara vor fi expuse șase opere care aparțin Muzeului Național de Artă al României din București și patru găzduite de Muzeul de Artă din Craiova. De asemenea, din străinătate, în orașul nostru vor ajunge trei piese de la Muzeul Tate Modern din Londra, alte 42 de piese din Colecția David Grob din Londra, 34 de opere de la Centrul de Artă Modernă Pompidou din Paris și o piesă și Colecția E. Royer.
Opere de artă semnate de Brâncuşi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnişoara Pogany, Piatră de hotar din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârşit III, diferite desene şi fotografii realizate de Constantin Brâncuşi vor putea fi văzute la Timișoara de localnici și turiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!