Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara (UVT) continuă seria de conferințe dedicate popularizării științei, oferind pasionaților de istorie și arheologie ocazia să descopere fascinanta lume a ingineriei antice.
Următorul eveniment din această serie o aduce în prim-plan pe Maria-Magdalena Ștefan, arheolog la Muzeul Național de Istorie a României, cu o prelegere intitulată „Inginerii antice uimitoare – morminte monumentale și tumuli uriași în Tracia de Nord-Est”, joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 18, în Amfiteatrul A1, de la parterul sediului central al universității.
Descoperiri spectaculoase din epoca elenistică
Prelegerea va explora unele dintre cele mai impresionante morminte tumulare săpate pe teritoriile României și Bulgariei. În centrul atenției se află descoperirile recente din apropierea stațiunii Neptun, unde cercetările arheologice din toamna anului trecut au scos la lumină un cavou monumental construit acum 2.250 de ani, situat sub un tumul ce domină peisajul litoral.
„În toamna anului trecut s-au desfășurat ample cercetări arheologice în apropierea stațiunii litorale Neptun, în cel mai mare tumul antic păstrat în prezent în Tracia de la nord-est de Balcani. La 12 m adâncime sub vârful din care se vede marea, a fost descoperit cavoul din blocuri de calcar construit în urmă cu 2250 de ani. Asemenea construcții elaborate acoperite cu bolți semicilindrice – inovația arhitecturală absolută a epocii elenistice timpurii – erau extrem de scumpe și dificil de realizat”, spun organizatorii.
Astfel de construcții necesitau cunoștințe avansate de geometrie și rezistența materialelor, fiind accesibile doar aristocraților traci și geți sau familiilor grecești extrem de bogate din cetățile de pe coasta de vest a Mării Negre.
„Astfel de construcții nu erau doar morminte, ci monumente ale nemuririi, proiectate să reziste milenii și să păstreze memoria celor îngropați sub greutatea impunătoare a tumulilor”, se mai arată în descrierea evenimentului.
Călătorie în lumea funerară a antichității
La această conferință vor fi prezentate și alte exemple remarcabile de morminte tumulare, precum cele de la Mangalia (antica Callatis) și Sborianovo, care impresionează prin elemente pictate și sculptate. Aceste structuri nu doar că reflectă influențele culturale elenistice, ci și adoptarea de modele funerare comune de către geții și grecii din epoca lui Lisimah și Dromihete.
Prezentarea va include, de asemenea, o analiză a contextului politic și religios care a favorizat apariția acestor monumente funerare impresionante, subliniind modul în care lumea nord-tracică a interacționat cu civilizațiile clasice.
Maria-Magdalena Ștefan este un arheolog specializat în a doua epocă a fierului, preocupată în special de modul în care lumea nord-tracică a interacționat cu civilizațiile antichității clasice. A participat la săpături pe numeroase șantiere din țară și străinătate, în ultimii ani coordonând cercetările în sectorul Muzeului Național de Istorie a României în necropola tumulară de la Callatis. Printre domeniile sale de interes se numără arheologia funerară, arheologia peisajului, practicile religioase antice și arta traco-getică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!