Potrivit organizatorilor, miza demersului este de a crea o serie de instalații interactive ce folosesc ca sursă de inspirație și/ sau ca principii de funcționare seturi de date asociate unor modele matematice ale teoriei haosului.
Inițiativa pornește de la teoria haosului, iar haosul descrie structuri și principii complexe atât ale lumii naturale (ritmuri cardiace, designul interior al materiei, formarea norilor și valurilor etc.) cât și modele matematice, care se referă la dinamica sistemelor iterative nelineare și care stau la baza reprezentărilor vizibile (grafica computerizată, imagine generativă, sunet generativ).
Teoria haosului are numeroase aplicații, mai puțin familiare publicului larg, ce stau la baza tehnologiilor prin care interacționăm în mod curent, a interfețelor dintre oameni și computer sau mediul digital.
În acest context, artiștii Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu, împreună cu programatorul Cristian Balaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu, și-au propus să exploreze unele modele matematice ale sistemelor dinamice care stau la baza unor fenomene naturale, biologice și fizice și să creeze instalații artistice interactive bazate pe acestea.
Instalațiile lor ghidează publicul într-un set de interacțiuni cu obiecte ce înglobează dispozitive electronice ce folosesc algoritmi de optimizare combinatorie menite să recreeze situații de sincronicitate.
Astfel, publicul va produce prin prezența și interacțiunea cu instalațiile unele perturbări ale condițiilor inițiale ce determină schimbări în comportamentul lucrărilor de artă: sculpturi cinetice bazate pe inteligența unui roi hibrid de licurici, aplauze ritmice a căror sincronizare declanșează reacții vizuale, muzică compusă cu ajutorul comportamentului haotic al emisiei sistemelor laser – sunt câteva dintre direcțiile de cercetare artistică pe care aceștia ni le propun.
Vernisajul instalației Uncanny Order va avea loc în 16 iunie la galeria MV Sci-Art Center din Timișoara și în 6 iulie la galeria Mobius din București.
Asociația Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează.
Uncanny Order este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Trimite articolul
XInca o instalație care explorează teoria haosului? Avem deja mai multe decat putem duce: Guvern, Parlament, Primarie, Prefectura, Consiliu Local, Primarie, Consiliu Judetean, etc., etc..