Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde va avea o clădire multifuncțională cu scopul de expunere imersivă a proceselor de restaurare/conservare, depozit de tranzit și carantină-proiectare și execuție. Investiția este cuprinsă în Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană, însă lucrările nu au început deși am trecut de jumătatea anului 2023.
Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, instituție care administrează Muzeul Satului Bănățean, a declarat, marți, că aceasta este singura investiție întârziată cuprinsă în programul cultural. Dacă imobilul nu va fi gata până în 30 iunie 2024, administrația județeană nu va putea deconta banii de la Ministerul Culturii.
Abia săptămâna trecută consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției.
Potrivit lui Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean, acest centru este foarte important pentru activitatea de cercetare și conservare a patrimoniului.
„Restauratorii n-au unde să-și desfășoare activitatea. Avem, de asemenea, un atelier care este praf, este distrus, se lucrează acolo în condiții improprii pentru că specificul muzeului nostru presupune să avem un astfel de atelier care să întrețină toate clădirile de patrimoniu și toate obiectivele pe care le avem. În colțul dintre strada Măcinului și Avram Imbroane am identificat un spațiu de aproximativ 500 de metri pătrați unde va fi ridicată o clădire sau ne dorim să ridicăm o clădire destinată carantinării obiectelor de mari dimensiuni care intră în muzeul nostru.
Majoritatea obiectelor din lemn vin parazitate. Conform noilor proceduri nu avem voie să le mai tratăm chimic, ci doar la temperaturi scăzute. Vom avea acolo un frigider uriaș în care vom trata lemnul acestor obiective care vor intra. Vor exista și încăperi mai mici destinate conservării, restaurării imersivă pentru că potrivit standardelor internaționale ne-am propus și noi ca măcar un perete să fie de sticlă, adică toată activitatea poate fi văzută, va fi la zi, orice vizitator poate să constate cum se fac restaurările pe anumite tipuri, pe anumite categorii de obiecte”, a declarat Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean.
Conform acestuia, clădirea a fost proiectată cu un singur etaj deocamdată, însă permite ridicarea unui al doilea nivel.
Dorel Micle a precizat că în noul imobil angajații muzeului vor putea presta servicii contra cost de restaurare.
„Avem solicitări destul de multe pentru conservare, țesături, lemn, obiecte din ceramică, ce ar putea în viitorul apropiat, și chiar am început demersurile în acest sens către Ministerul Culturii, să ne oferim serviciile pentru terți. Deci ar putea să devină această clădire autosustenabilă, în sensul că putem să ne oferim serviciile contra cost, dar pentru asta avem nevoie de această clădire, de un loc în care să funcționăm. Clădirea are în jur de cinci încăperi, două sunt mai mici, destinate atelierului, și cele trei mai mari, mai generoase, sunt destinate conservării, restaurării.
De asemenea, este prevăzut un spațiu destinat unui mic depozit și, bineînțeles, pentru angajați, toalete, un vestiar și așa mai departe. Nu este o clădire foarte mare, dar foarte, foarte importantă. Intrarea se va face direct de pe strada Măcinului pentru că preconizăm că pe acolo va trebui să introducem camioanele sau mașinile de mari dimensiuni care ne vin cu materiale și să nu le introducem în interior până nu le carantinăm, până nu le deparazităm, până nu ne ocupăm de ele așa cum trebuie”, a mai spus directorul Micle.
Costurile pentru ridicarea acestui Centru de conservare a patrimoniului se ridică la aproximativ un milion de euro, iar banii sunt alocați prin Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Pe aceeași temă:
Proiect de țară sau politic? Capitala Culturală dezbină din nou autoritățile locale
Trimite articolul
Xcristi mos ce mai face, e bine sper!? mă cât #ghinion si pe baiatu’ asta, sa postezi tu in 24 aug. amintiri cu “fara penali” si cu cele 38k semnaturi din timis, si peste 5 zile s-o vezi pe clocotilda “penala”. pai cum sa se mai ocupe el de muzeul satului banatean? normal ca exista un usor retard la ideile cretze tip “zoo cu restauratori”.
#latzcau, mos… supraveghetori de transnationale, la ce sa te astepti? probabil la
#revolutiabuneiguvernari…
si asta pentru ca:
#🤪