Potrivit celor de la Muzeul Național al Banatului (MNaB), una dintre legende povestește că „moș Bâzieș”, care-și păstorea oile prin aceste locuri, ar fi dat de această apă „specială”. O altă legendă susține că un ciobănaș, auzind în jurul unui izvor niște „murmure” în pământ, s-a apucat să sape, însă din cauza emanațiilor de carbon și-a pierdut cunoștința și a fost salvat de ortacii lui.
Apa minerală de la Buziaș, simbol al luxului în anii 1800
„Prima analiză chimică a apelor minerale a fost făcută în 1805. S-a dovedit că apa celui dintâi izvor cunoscut, Izvorul lui Mihai, ar fi avut 1311,6 mg/l bioxid de carbon. În anii 1811 și 1817, apele de la Buziaș au fost studiate de renumitul profesor Paul Kiteibel. Pe lângă Izvorul lui Mihai mai sunt trei: Izvorul lui Iosif, Izvorul de la Băile Reci și Izvorul Mare de la Băile Calde. Documentele vremii și comunicările de la Congresul medicilor și specialiștilor din 1884 au scos în evidență apa sa minerală, comparabilă cu cele mondiale renumite din Spa și Pyrmont”, spun cei de la MNaB.
În scurt timp, faima apelor minerale de la Buziaș s-a răspândit pretutindeni. Nu a durat mult până când, în 1819, Buziașul a fost declarat localitate balneară.
Îmbutelierea apei minerale de la Buziaș a început în 1840. În doar zece ani, apa minerală de aici a devenit un simbol al luxului și sănătății, fiind premiată la concursuri internaționale pentru calitățile sale excepționale.
În 1850, presa vremii o descria ca fiind „băutura de lux ce poate fi utilizată laolaltă cu vinul, fiind un răcoritor excelent”.
Trimite articolul
XRomânia sta F BINE la AQUA minerală BERE si chiar si vinuri !! Contăm în europa.
-
contam, dar ca o (neo)colonie. Romania ca o prada.
-
Am avut ocazia sa facem ceva dupa Revolutie, toate marile fabrici, intreprinderi au fost cumparate de Romanii patriotici si uite unde au ajuns, la fier vechi, gunoaie falimentare. Asta este daca suntem prea prosti si hoti ca sa facem ceva suntem condusi de altii care stiu sa faca ceva, noi suntem doar executanti si asta este mai bine decat sa murim de foame si sa traim in mizeria noastra romaneasca…
-
nu. doar ‘s-a intalnit hotul cu prostul’. S-au facut destule in romania in ultimii 100 de ani fara mizeria colonialista ba chiar o buna parte impotriva colonialismului de la est. trebuie doar ca prostul sa se hotarasca sa nu mai fie prost. dar tu poti sa alegi sa fii cum doresti.
-
-
Dar unde e azi apa minerală Buziaș ???
In sarakia tradițională care a caracterizat regiunea, cu accentele ei de precaritate, lipsa de igiena minima și lipsuri crunte, apa minerala constituia un produs de lux.
Păi nici nu mă miră. Îl și văd pe iobagul proaspăt adus regăsind in apă senzații nemaiîntâlnite.
O fi fost buna apa minerală din Buziaș, nu neg, însă acum cred că a fost contaminată din pricina exploatărilor din regiune.
Are gust și miros specific produselor petroliere. Nu aș bea așa ceva nici dacă ar fi gratis.