Lectura se va desfășura vineri, 22 noiembrie, începând cu ora 19.30, în sala Teatrului German de Stat Timișoara.
Din distribuție fac parte actrițele invitate Nele Christoph și Sonia Glade, care vor urca pe scenă alături de Oana Vidoni și Daniela Török, actrițe în ale teatrului.
„Apa s-a revărsat peste malurile râului. De ce, nu știe nici ea exact. Trebuia să se întâmple, nu se putea altcumva. Într-una din serile din urma catastrofei, ea contemplă Dunărea, reflectă asupra cruzimii omenirii și cântă împreună cu vocile care răsună în valurile sale. Lectura scenică se desfășoară doar în limba germană, fără traducere, va avea o singură reprezentație, și va fi urmată de o discuție cu publicul la care vor participa autorul, regizorul și distribuția. Evenimentul va fi moderat de Lucian Vărșăndan”, au transmis, miercuri, reprezentanții teatrului.
𝗧𝗵𝗼𝗺𝗮𝘀 𝗣𝗲𝗿𝗹𝗲 s-a născut în 1987 la Vișeul de Sus în România și a emigrat în Germania împreună cu familia sa în 1991. A studiat teatru, film și media la Universitatea din Viena și a dobândit experiență ca asistent de regie la Schauspielhaus Wien. În 2013 a primit premiul pentru literatură exil. În 2018, debutul său în proză 𝘄𝗶𝗿 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗶𝗹 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻./𝗮𝗺 𝗽𝗹𝗲𝗰𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝘁𝗼𝘁̦𝗶 𝗮𝘂 𝗽𝗹𝗲𝗰𝗮𝘁. a fost publicat la editura edition exil.
În 2019 a primit premiul Retzhofer pentru dramaturgie pentru piesa sa 𝗸𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁𝗲𝗻𝗳𝗹𝗲𝗰𝗸𝗲𝗻/𝗰𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗰𝗮 𝗻𝗶𝘀̦𝘁𝗲 𝗽𝗲𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗽𝗶𝗲𝗹𝗲𝗮 𝗺𝗲𝗮. Aceasta a avut premiera la Deutsches Theater Berlin în 2021. Spectacolul a deschis Festivalul Eurothalia al TGST în 2022. În același an, piesa sa 𝗲𝗶𝗻 𝗷𝗲𝗱𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗻/𝗱𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗺𝗮𝗻 a avut premiera la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu. În 2022, 𝗸𝗮𝗿𝗽𝗮𝘁𝗲𝗻𝗳𝗹𝗲𝗰𝗸𝗲𝗻 s-a jucat la Burgtheater Wien din Austria, iar în 2023 a primit prestigiosul premiu pentru teatru Nestroy pentru cea mai bună piesă a anului. Thomas Perle a fost cronicar al orașului Timișoara în rezidență la Forumul Cultural German din Europa de Est, timp în care a scris piesa 𝗦𝗶𝗱𝘆 𝗧𝗵𝗮𝗹 împreună cu Clemens Bechtel, pentru TGST.
În 2024, el a participat la proiectul de dramaturgie Heimat-Welt, organizat de către actuala Capitală Culturală Europeană, Bad Ischl-Salzkammergut, unde a fost găzduit și unde a scris piesa donauwellen.
𝗧𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿 s-a născut în 1997 în Τübingen, a studiat Teatru și Literatură la Freie Universität Berlin, iar din 2021 este student și la Regie de Teatru, la facultatea de Muzică și Teatru din Hamburg. Înainte de aceasta, a lucrat la teatrul Schauspiel din Köln, unde a colaborat, printre alții, cu Ersan Mondtag, Stefan Bachmann și Robert Borgmann. Ca student a lucrat periodic ca regizor la spectacole invitate, la Vagantenbühne în Berlin, la Festivalul de Teatru Praghez de limbă germană și la festivalul UWE al Academiei de Teatru Bavareze.
Tristan Linder abordează piesele de teatru contemporane ale tinerilor autori și ale tinerelor autoare mereu într-o manieră jucăușă și plină de umor, așa cum a făcut-o, cel mai recent, la Festivalul de Dramaturgie din Graz din în 2023 și 2024.
Debutul său în regie a avut loc în 2023, cu premiera spectacolului 𝗗𝗢𝗔𝗠𝗡𝗘, 𝗖𝗘 𝗠Ă𝗖𝗘𝗟 pe scena mare a teatrului Schauspiel din Köln. Și-a încheiat studiul der Regie în 2024 cu spectacolul 𝗠𝗢𝗦̦ 𝗘𝗡𝗘 la Teatrul Thalia din Hamburg și lucrează de atunci ca regizor independent și muzician de teatru.
Acest eveniment se desfășoară în colaborare cu Bad Ischl – Salzkammergut, Capitală Europeană a Culturii în 2024, și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Spectatorii trebuie să aibă cel puțin 14 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!