Actul de înființare al Operei Naționale Române din Timișoara este Decretul-Lege nr. 254/30.03.1946 semnat de MS Regele Mihai I al României. Prima directoare a instituției a fost Aca de Barbu (soprană și regizor artistic), iar primul spectacol al Operei din Timișoara a fost opera „Aida” de Giuseppe Verdi, prezentat publicului la data de 27 aprilie 1947.
Pe scenă, în fața publicului și a înaltei asistențe, dar și prin megafoane, afară în Piața Operei, Aca de Barbu adresa miilor de auditori, următoarele cuvinte:
„Iată visul nostru împlinit! Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică pentru a răspândi ca un far luminos arta cântului și a muzicii – citadelă culturală într-o provincie atât de înfrățită cu muzica și poezia. În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o operă proprie, aici, în țara cântului unde de veacuri răsună melodiile duioase ale doinei românești…”.
Pe scenă s-a aflat și prim-ministrul de atunci, Petru Groza.
Maestrul Ladislau Rooth, prietenul veteran al Operei timișorene, îndrăgitul dirijor, compozitor şi adaptator originar din România a transmis un mesaj emoționant. A fost martor la momentul în care s-a ridicat pentru prima oară cortina.
„În urmă cu 75 de ani, la data de 27 aprilie 1947, am participat la un eveniment istoric. Am avut onoarea să fiu martor al momentului în care s-a ridicat pentru prima dată cortina care a marcat inaugurarea Operei Naționale Române din Timișoara. Distribuția rolurilor a fost una distinsă, regretul meu este că numele artiștilor de atunci nu îl mai amintește nimeni, deși au un merit deosebit. Astfel, se cuvine să îi amintim pe Géza Püllök-Regele, Filomela Piteiu Georgescu-Amneris, Fenia Nicolau-Aida, Traian Nicolau-Radames, Mihail Dumitrescu-Ramfis, Gogu Vasilescu-Amonasro, Adriana Ciuciu-Marea preoteasă, Omer Gregorian-Solul. Direcția de scenă a fost asigurată de doamna Aca de Barbu, adevărata fondatoare a Operei. Domnia sa a fost prima directoare a acestei instituții, o artistă de talie internațională. Aca de Barbu avut marele merit ca, într-un timp relativ scurt, să formeze un ansamblu profesionist remarcabil cu un repertoriu bogat.
Pentru mine, Opera din Timișoara a fost și rămâne un lăcaș sfânt al artei, acolo am învățat profesia și este locul unde am avut parte de un adevărat elixir al muzicii.
În final, permiteți-mi să doresc din suflet colectivului Operei Naționale Române din Timișoara viață lungă, succes și multă inspirație în creație!”, a transmis Ladislau Rooth.
Pe 27 aprilie, de la ora 19 va avea loc spectacolul aniversar „Aida” de Giuseppe Verdi – 75 de ani de la primul spectacol al instituției. Spectacol durează 2 ore și 45 de minute și va fi cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!