„Timișoara va fi capitală culturală în 2023. Știu că există multe vorbe în jurul acestui proiect. Noi trebuie să ne concentrăm pe fapte și o dovedește și acest buget. Am numărat câți bani cheltuim sau cum îi cheltuim în acest an pe cultură. Vorbesc de investiții, de Programul Cultural, de resursele noastre culturale – Filarmonica, cele două teatre, Casa de Cultură, Centrul de Proiect. Cultura este un factor economic, un factor social într-un oraș, un motor de dezvoltare” a declarat domnul Dominic Fritz.
Anul 2022 obligă municipalitatea să accelereze pregătirile pentru Timișoara 2023. Din totalul de 116 milioane de lei pentru cultură, proiecția monetară din acest an pentru Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii presupune alocarea a 31,6 milioane de lei. Suma a fost majorată semnificativ, Centrul de Proiecte triplând-o față de anul 2021, când a oferit 9 milioane de lei.
Execuția Programului Cultural este acompaniată de câteva programe de formare, rezidențe și mediere culturală, reunite sub titlul Power Station. Programul Power Station are ca scop creșterea capacității sectorului cultural.
Se pregătește și un eveniment de deschidere Timișoara 2023, la care lucrează o echipă curatorială. Echipa reunește mai mulți experți din diferite domenii, care sunt responsabili de coerența artistică și coordonarea strategică a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Mai multe detalii, AICI.
Vor fi activate noi spații de cultură și centre culturale de cartier. În acest scop, se execută lucrări la Centrul Multicultural Mărășești și la mai multe cinematografe – Studio, Timiș, Dacia. Șantierul de la Cinematograful Victoria urmează a fi terminat în curând.
Lucrări în curs de execuție
• Centrul Multicultural Mărășești – 13,5 milioane lei
• Cinema Studio – 7 milioane lei
• Cinema Timiș – 7 milioane lei
• Cinema Dacia – 10,7 milioane lei
• Turnul de Apă Iosefin – 8 milioane lei
• MultipleXity – 4,5 milioane lei
• Centre culturale de cartier (Kuncz, Freidorf, Fratelia) – 6,6 milioane lei
Administrația locală își propune să pregătească orașul pentru vizitatori. Va fi dezvoltat un city app, care să folosească informării publicului, promovând evenimentele. De asemenea, va fi implementată o semnalistică urbană modernă, în mai multe limbi.
În vederea pregătirii unui „oraș primitor pentru 2023”, edilul a transmis că anul acesta vor fi achiziționate „trei sau patru toalete publice automatizate, care știu să se curețe singure”. Toaletele ar urma să fie amplasate în zonele aglomerate din oraș.
„Mă bucur că facem acest lucru. Va fi un proces care, cu siguranță, după mulți ani, se va extinde. Este important pentru un oraș civilizat”, a mai spus primarul Municipiului Timișoara.
Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii-2021 în 2016 după o competiție cu 11 orașe din România. Pe lista scurtă au mai rămas Cluj, Baia Mare și București. Pandemia a determinat amânarea evenimentului cu doi ani, pentru 2023. Timișoara va celebra titlul împreună cu orașele Veszprém din Ungaria și Elefsina din Grecia desemnate pentru 2023.
Până acum, programul a întâmpinat nenumărate obstacole. Au fost probleme organizatorice și financiare. Nici cei de la Ministerul Culturii nu s-au implicat în susținerea acestuia. La finalul anului 2021, mai marii de la București au tăiat din banii pentru TM2023 pentru că nu aveau cu ce să acopere cheltuielile de personal ale instituțiilor din subordine. Ulterior, Simona Neumann a demisionat din funcția de director executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii.
Trimite articolul
XPentru ce restartare? Cine ne-a adus la acest dezastru a platit pentru acest esec rasunator?! In mediul privat ar fi luat un sut in coor dupa prima luna. Dar aici e vorba despre sifonat bani, nu despre performanta sau despre a face cu adevarat ceva pentru oras. Si poate ne spuneti si cati dintre cei care de la inceput s-au infipt in treaba asta inca sunt acolo cu diverse titulaturi fantasmagorige, dar zero competente. In plus, sa verificati si proiectele pseudoartistice, unde s-ar scurs sume extraordinare pentru o asa-zis cultura emanata de niste muritori de foame scosi in fata pentru a se ascunde mismasurile din spatele acestei afaceri. O sa fim de poveste, nu inteleg de ce se mai si insista cu aceasta capitala culturala.
DOMNULE PRIMAR DONIMIC FRIG PINA IN ANUL 2033 OARE REUSITI SA TERMINATI TOATE STRATEGIILE,PROIECTE,ANGAJARII,DE SPECIALISI USR COMISII,COMISIOARE PENTRU TIMISOARA CULTURALA 2023 ????