În cadrul manifestării LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală vor avea loc demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit – prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst cum se face la Margina sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după rețeta din Mărginimea Sibiului.
Evenimentul va avea loc între 13 și 15 octombrie la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din țări învecinate precum Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.
Totodată, duminică participanții la festival sunt invitați la o degustare interculturală, pregătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a Centrului Ceh din București. Degustarea este precedată de masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”, la care sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La eveniment va participa și Marius Tudosiei, de la Băcănia Veche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.
Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar în perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală.
Vizitatorii sunt așteptați de vineri, 13 octombrie, începând cu ora 16.00, când toate standurile vor fi deschise. Festivalul va fi lansat printr-un moment artistic, „Hai LA PAS! Încetinește ritmul!”, pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.
În fiecare zi, timișorenii și turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13 octombrie), iarba Fiarelor, KIDE – câștigătorul Festivalului Takt Fest din Novi-Sad, Bucium (sâmbătă, 14 octombrie), Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan (duminică, 15 octombrie).
În toate cele trei zile de festival participanții vor avea acces la expoziția artistică „Connections” – un demers colaborativ a șapte artiști români, care expun o serie de colaje analog și digitale, influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană. Artiștii expozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae.
Totodată, publicul va avea acces gratuit la o selecție de filme pe teme de sustenabilitate care vor fi prezentate pe timpul festivalului, în parteneriat cu EU Youth Cinema: Green Deal și Forumul Cultural Austriac.
Peste 30 de ateliere vor fi organizate pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar. Un element de noutate în ediția din acest an este că o parte dintre atelierele din cadrul festivalului sunt organizate de tineri, elevi implicați în programul educațional LA PAS: educație pentru schimbare, care și-au asumat rolul de a transmite mai departe din experiența proprie.
Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.
Festivalul este organizat în cadrul Programului LA PAS/Slowing Down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Informații suplimentare despre program puteți găsi aici: https://la-pas.cries.ro/
Trimite articolul
X“Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.”
“finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.”
#🤪