Memoriile Cetății revine și în 2020, iar tema abordată în acest an a programului este Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.
Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara este gazda unor intervenții care vor fi produse în spațiul public, precum cele 11 picturi murale, în locuri de adunare a studenților și a comunității.
„Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement – campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului”, ne transmit cei de la Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
7 din cele 11 picturi murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs, artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Rezultatele concursului vor fi anunțate în 28 octombrie, iar în perioada 5-15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile. S-au înscris 48 de idei creative.
De asemenea, artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești. Cele 3 grupuri de artiști invitați sunt NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.
În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc proiectul Poezia de Stradă: 10 poezii se vor regăsi în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.
Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.
Trimite articolul
XNe-am bucura daca s-ar face o ancheta despre cine plateste, cât ne costa si cine sunt beneficiarii concreti ale acestor “opere de arta”.
Va zic eu pe scurt: pute zona
Asta ne mai lipsea, cand zona e plina de boschetari si gunoaiele sunt la tot pasul. Ideea e doar sa se mai sifoneze niste bani, sa dam niste bani unor asa-zisi artisiti, iar managerii de proiect si alti atarnatori slugoi incapabili sa bage in buzunar grosul. Imi e o greata cumplita, imi vine sa vomit. Traim intr-o societate in care singurul principiu e banul, restul nu mai conteaza. Hai sa mazgalim peretii, sa avem inca un motiv de furat banii contribuabilului.
Specificul actual al orasului e nesimtirea olteneasca!