Discuțiile pentru realizarea operei rock-simfonice „Meșterul Manole” au început în urmă cu 4 ani și, tot de atunci, Kappl a lucrat cu ardoare la partitura pe care sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 19:00, în sala Capitol, o vor cânta în primă audiție absolută orchestra și corul Filarmonicii Banatul, sub conducerea muzicală a dirijorului Radu Popa.
Libretul operei este scris de poetul și regizorul Victor Cârcu, a cărui posteritate este bine păzită de Fata Verde, Mugur de fluier și alte versuri celebre compuse pentru Phoenix. Pentru că, recent, a suferit o operație pe cord, Victor Cârcu nu va putea fi prezent la concertul de lansare al operei sale, spun organizatorii concertului, însă Corneliu Vaida, principalul „promotor și liant al evenimentului”, a anunțat că s-au făcut demersurile pentru ca Primăria să îi acorde poetului care a scris multe din textele hit-urilor Phoenix titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.
Baritonul Dan Patacă va fi, în concertul de sâmbătă, Meșterul Manole, iar mezzosoprana Mihaela Ispan va interpreta personajul inspirat de Ana lui Manole.
„Orchestra are un rol esențial în această lucrare și, de aceea, prefer această variantă de operă în concert, în care accentul cade pe muzică, și sunt extrem de onorat să lucrez alături de acești muzicieni minunați care alcătuiesc orchestra simfonică timișoreană. Dacă, însă, după lansare, opera va avea succes și un teatru va propune varianta montării ei ca spectacol, voi fi bucuros”, a declarat Kappl.
„Nu este o operă facilă, nu am fi acceptat un compromis din punct de vedere artistic. Este o partitură complexă, originală, captivantă, care-i provoacă pe muzicieni. cu un libret inspirat, o poveste bine scrisă. Sunt implicați aproape 100 de artiști în concert, o orchestră de 60 de muzicieni, corul, soliștii. Gândiți-vă ce resurse de energii artistice timișorene sunt adunate în acest eveniment, începând cu Kappl, Victor Cârcu, Baniciu sau cu muzicienii filarmonicii”, subliniază Ioan Coriolan Gârboni, directorul filarmonicii timișorene.
Biletele pentru concert costă 50 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 20 de lei) și se vând la Agenția Filarmonicii.
„Avem rezervări de bilete făcute din Austria, Germania, Spania și chiar din SUA, suntem copleșiți de interesul pe care l-a stârnit acest eveniment extraordinar”, a subliniat Vaida.
Deși Kappl, muzicienii din orchestră și dirijorul Radu Popa au „onorarii zero” pentru acest concert, producerea evenimentului a costat o căruță de bani, sonorizarea fiind una dintre cheltuielile cele mai importante. Încă nu se știe exact câți bani, însă „90% dintre ei au venit de la Primăria Timișoara, iar 10% îi acoperă Filarmonica Banatul și Asociația ProPhilharmonia, prin contribuția membrilor ei”, a precizat Gârboni.
„Asta înseamnă că ne vin mereu alte și alte facturi de plătit și o mulțime de probleme de rezolvat, dar credem că a meritat din plin efortul, e un proiect artistic excepțional. La final, vom trage linia și vom spune și suma totală investită în el, căci e interesant de știut cât costă în România de astăzi un astfel de eveniment cultural, prin comparație cu o mulțime de alte lucruri subvenționate”, a promis Lorena Vlad, manager de proiect din partea Asociației ProPhilharmonia.
Conform contractului, opera „Meșterul Manole” va avea încă cel puțin 5 reprezentații în România, între care una în aer liber, la Curtea de Argeș, anul viitor. Pentru acestea , Filarmonica Banatul și Asociația ProPhilharmonia vor cere sprijinul Ministerului Culturii.
„Transmitem cu acest eveniment un mesaj puternic: Timișoara vrea și are cu ce să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. Putem să propunem și să susținem un concept original, un proiect imbatabil”, declară Gârboni.
Pentru a sublinia acest mesaj, prima audiție a operei rock-simfonice „Meșterul Manole” este încadrată de două expoziții de artă deosebite, deschise cu acest prilej în foaierul Capitol: „Zece Meșteri. Etnosculptură” de arh. Mihai-Corneliu Donici, un proiect cultural unic în România, și „Mărturii Argentice” – fotografii prelucrate într-o tehnică personală de artistul Damian Diaconescu.
„Zece Meșteri este o expoziție în spiritul operei Meșterul Manole, parte a unui proiect estetic mult mai amplu. Vedem cu toții că suntem înconjurați de mult derizoriu, dar există și sinteze originale, prin care identitatea culturală se impune în fața globalizării”, a subliniat arh. Mihai Donici care, în lucrările sale, redă unor artefacte din cultura populară, amenințate cu dispariția, un nou destin, mizând pe frumusețea și emoția lor intrinsecă. Unele dintre etnosculpturile sale salvează, conferindu-le o miză pur estetică, fragmente de unelte de lemn vechi de zeci, chiar sute de ani, care păstrează în ele urma meșterului, patina timpului, căldura umană a unei îndelungi folosiri.
Expozițiile vor rămâne deschise publicului până în 22 decembrie 2013.
Triada de evenimente artistice este organizată de de Primăria Timișoara, Asociația ProPhilharmonia, Filarmonica Banatul, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și Asociația Culturală Arte-Factum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!