Deputatul PSD Alfred Simonis a precizat că tranșele reprezintă jumătate din sumele necesare pentru programele culturale desfășurate de autorități și că speră că problema banilor, invocată atât de Primăria Timișoara, cât și de Consiliul Județean Timiș, să nu mai fie o piedică pentru realizarea programelor.
„Astăzi, Ministerul Culturii a transmis prima tranșă de bani către TM2023, o sumă de 10 milioane de euro: la Primăria Timișoara aproximativ 18 milioane de lei, pentru investiții 17,7 milioane de lei, la CJ Timiș aproximativ 3,7 milioane pe programul cultural și 10,7 milioane de lei pe investiții. Se acoperă 50% din program cultural și 30% investiții și restul vor veni din rectificare de la bugetul național. […] Ceea ce invocau ambele instituții era lipsa banilor. De astăzi au și banii. Prin urmare, în perioada următoare, în cel mai scurt timp, având și bani la dispoziție, să prezinte de urgență un program cultural, măcar începutul acestuia”, a precizat Alfred Simonis.
Vă reamintim, conform Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a promulgat în 31 octombrie legea prin care Programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” primește o parte din finanțare de la bugetul de stat, fiind vorba despre 164 de milioane de lei, împărțiți între Primărie, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii/Asociația TM2023.
În dosarul de candidatură, Primăria Timișoara și-a asumat să facă următoarele obiective: Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – Multiplexity; Centrul Cultural și Educațional Kuncz; Centrul Cultural și Educațional Freidorf; Cinematograful Victoria; Cinematograful Dacia; Cinematograful Studio; Cinematograful Timiș; Galerie de Artă; Palatul Culturii; transformarea clădirii Spitalului de Dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural; Centrul Cultural Turnul de Apă Iosefin; Sinagoga din Cetate; Cinema Arta (transferat la Teatrul Maghiar) și Filarmonica Banatul.
În ultimii doi ani, în așteptarea banilor de la Guvern, municipalitatea a suportat din bugetul local investiții în infrastructura culturală în valoare de 43 de milioane de lei (reabilitarea a cinci cinematografe, Turnul de Apă din Iosefin, trei centre culturale de cartier, MultipleXity).
Banii de la Guvern vin însă cu foarte puțin timp înainte de deschiderea oficială, din februarie 2023, a proiectului „Timișoara Capitală Culturală 2023”. Înainte de asta, Consiliul Județean Timiș a anunțat că va organiza de Revelion un spectacol-eveniment de lansare a proiectului Capitală Europeană a Culturii, fără să mai fi venit cu detalii legate de el.
Pe aceeași temă:
Calendarul evenimentelor Timișoara 2023, făcut public la sfârșitul toamnei
Trimite articolul
XSa le fie rusine! Cu 3 luni inainte de a incepe evenimentele?Trebuia cu cel putin 1 an inainte.