În mai puțin de două luni, Timișoara ar fi trebuit să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană. Doar venirea pandemiei a făcut ca acest eveniment să fie amânat până în 2023, pentru că Timișoara nu era deloc pregătită.
Prezent la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a recunoscut că există probleme și în ceea ce privește asociația care gestionează implementarea programului pentru anul în care orașul va deține râvnitul titlu.
„Într-adevăr, au fost multe blocaje. Au fost, probabil, și diferențe de viziune între consiliul județean, primărie, minister. A fost o asociație care ar fi trebuit să coaguleze toate aceste instituții. Nu s-a întâmplat acest lucru. Astăzi, avem atât la primărie, cât și la consiliul județean, conducere nouă și atunci cu siguranță că abordările vor fi cu totul altele”, spune, optimist Gheorghiu.
El a adăugat că ministerul a alocat în urmă cu două luni 12,5 milioane de lei pentru a se plăti facturi pentru „anumite șantiere”, fără a le nominaliza, și că Guvernul a mai alocat și aproape 100 de milioane de lei, credite de angajament, pentru diverse proiecte legate de acest titlu.
„Așadar, avem toate motivele să fim optimiști că aceste tărăgănări nu se vor mai întâmpla. Dacă noi avem alocate aproape 100 de milioane de lei, credite de angajament, e clar că (Timișoara – n.r.) va fi pregătită după ce se vor cheltui acești bani”, a încercat să tragă concluzia ministrul.
El a dat vina pe greaua moștenire lăsată de predecesorii săi și faptul că aceștia nu au fost interesați de acest proiect.
„Eu zic că în acești doi ani e timp suficient să fie implementate toate cele propuse. Dacă mă întrebați dacă Timișoara ar fi fost gata la 1 ianuarie anul viitor, răspunsul meu e nu. Pentru că nu e timp să faci într-un an ce nu s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai subliniat ministrul Culturii.
La rândul lui, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, consideră că nu este cazul să se caute vinovați pentru acest eșec evitat doar de providență, însă subliniază că proiectul trebuie asumat de toată lumea, pentru că el trebuie să aparțină tuturor, nu doar anumitor persoane.
„Eu cred că nu trebuie să căutăm vinovați și trebuie să privim către viitor. Dacă l-am fi făcut anul viitor, nu cred că am fi avut succesul pe care ni-l dorim. (…) Acest proiect trebuie să fie al nostru, al tuturor, pentru că așa este normal”, a explicat Nica.
Declarația lui Nica duce cu gândul la faptul că, înaintea alegerilor locale, fostul primar Nicolae Robu a insistat ca statutul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie schimbat. Lucru care s-a și întâmplat, sub amenințarea tăierii tuturor fondurilor municipale pentru asociație, instituția primarului primind atunci puteri depline asupra asociației. Providența a intervenit, însă, din nou, iar PNL a pierdut Primăria Timișoara, precum și asociația, noul primar USR/PLUS, Dominic Fritz, având acum puteri depline asupra acestui ONG de utilitate publică.
Nu este clar dacă Nica se referea exact la o împărțire a puterilor în cadrul asociației între cei doi câștigători ai alegerilor locale în Timiș și Timișoara, PNL și USR/PLUS, cert este că, întrebat direct despre acest lucru, Gheorghiu a dat de înțeles că puterile asupra asociației trebuie împărțite între Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii.
„Am o întâlnire cu noul primar. Opinia mea e că orice decizie trebuie luată de comun acord pentru a nu apărea blocaje. Inclusiv postul de comisar (reprezentantul Ministerului Culturii în cadrul asociației – n.r.) este neocupat, dar va fi ocupat doar după ce vom ajunge la o concluzie comună. Doar așa lucrurile vor curge și nu vor mai stagna”, a concluzionat Gheorghiu.
Bani pentru Teatrul Național Timișoara
Legat de infrastructura culturală a orașului, ministrul Culturii și președintele Consiliului Județean Timiș au declarat că ministerul va aloca aproape 30 de milioane de lei pentru înălțarea, renovarea și dotarea Sălii 2 de spectacole a Teatrului Național din Timișoara.
De asemenea, aproape 5 milioane de lei vor fi alocați și Fabricii de decoruri de la Timișoara, unică în România. Din aceștia, 560.000 de lei vor veni în acest an, iar restul anul viitor, au promis aceștia. Banii vor fi folosiți pentru dotarea și extinderea capacității acestei fabrici, astfel încât aceasta să poată realiza decoruri atât pentru teatrele din țară, cât și din străinătate.
UPDATE. Decizia luată după întâlnirea avută de ministrul Culturii și Alin Nica cu Dominic Fritz
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și Alin Nica s-au întâlnit cu Dominic Fritz, miercuri după-amiaza. Aceștia au discutat despre îmbunătățirea procedurilor de lucru în ceea ce privește absorbția fondurilor privind infrastructura culturală, de alocarea de fonduri de către minister pentru programul Timișoara 2021, dar și de modificarea legislației pentru finanțarea acestui program și de finalizarea adoptării normelor metodologice privind proiectele de infrastructură.
„Este necesar să armonizăm procedurile dintre cele trei entități Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara și să creăm un grup de lucru compus din reprezentați ai autorităților publice centrale și locale și asociațiile din sectorul cultural pentru ca în felul acesta să poată crește atât capacitatea mediului cultural local de a accesa linii de finanțare și de a implementa proiecte culturale de interes local și național, cât și implicarea timișorenilor în programul Timișoara 2021. De asemenea, în perioada următoare, vor fi luate măsuri concrete privind activitatea Asociației Timișoara 2021, precum și modificarea programului cultural Timișoara 2021 și actualizarea având în vedere măsurile restrictive impuse de epidemia COVID-19”, a transmis, după întâlnire, Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Trimite articolul
Xmultumim pentru observatiile evidente, ministru creier-galaxie ce esti. cate luni au trecut de cand a fost amanat circul asta pana pe 2023? sa-l anunte cineva si pe ministru.
Din moment ce oricum nu s-a facut aproape nimic, cum sa fie pregatita? Daca aruncati o privire sa vedeti ce persoane s-au bagat in asta, o sa si intelegeti de ce. Cei mai multi nu au nicio experienta reala si sunt pusi doar pe ciordeala. Luati, de exemplu, cazul muzeului Corneliu Miklosi. Doar persoane neavenite, fara pregatire si cu CV-uri umflate. Au incasat gras pana acum si au livrat fix nimic. Acum, cu TM2023 sau cat va mai fi, urmeaza alti ani de tocat bani pe linie de apartenenta la grupuri si cu metode de sifonare a banului public riguros puse la punct.
cica ar fi pandemie, si imbecilii astia inca se plimba prin tara sa.
eu de maine nu voi putea merge la lucru fara sa fiu oprit abuziv de politie. cine stie, poate ma si impusca
Timisoara nu era, nu este si nici nu va fi pregatita nici pentru 2023 sa fie CEaC. Poate, poate in 2033…