În cadrul galei au fost recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2022, alături de care s-au acordat și două premii speciale și un premiu de excelență.
Pentru prima oară a fost premiată arta și știința, domenii promovate prin metode neconvenționale. Printre nominalizați s-a numărat și MV sci-art, proiect demarat de Asociația META Spațiu începând cu anul 2017, care s-a materializat anul trecut într-o galerie, spațiu artistic și experimental realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara.
META are misiunea de a conecta artiștii contemporani cu publicul, prin realizarea de expoziții de artă contemporană, rezidențe, art-talk-uri, activități de educație prin cultură, editarea de cataloage și publicații, și alte tipuri de evenimente conexe.
„Mulțumesc domnului rector al UPT Florin Drăgan pentru încredere, parteneriat și o colaborare excelentă, Mihaela Ghiță pentru ca m-ai nominalizat și pentru că ești cel mai mare suport și veteran al intersecției dintre știință și artă, juriului RRC pentru onoarea pe care mi-a făcut-o prin acordarea premiului, echipei minunate și puternice a META Spațiu, echipei extinse de colegi, parteneri, voluntari, artiștilor excelenți cu care colaborăm și oamenilor de știință care participă la proiectele noastre, familiei mele pentru sprijin și tuturor prietenilor care au fost alături de mine astă seară, cât și publicului nostru drag care ne vizitează zi de zi spațiul”, a declarat după câștigarea premiului Mirela Stoeac-Vlăduți.
Centrul administrat și coordonat de Mirela Stoeac-Vlăduți este o premieră pentru România și a devenit, în scurt timp, un reper pentru scena artistică din estul Europei, găzduind în cele doar câteva luni de existență 14 expoziții de artă, zeci de tururi ghidate, workshop-uri și prezentări. În prezent derulează trei proiecte majore care vor reuni știința și arta în Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!