În ședința de guvern din 31 august a fost aprobată o ordonanță de modificare a actului normativ care a stabilit modul de finanțare de la bugetul de stat a investițiilor din cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Mai exact, au fost modificat două articole din ordonanța inițială, cele care prevedeau termenul până la care trebuie finalizate proiectele eligibile. Astfel „până la finalul anului 2023” a devenit „dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2024”.
„Termenul de finalizare pentru aceste investiţii a fost stabilit iniţial pentru a doua jumătate a anului 2023, însă, s-a constatat acumularea de întârzieri, începând încă din fazele de proiectare şi autorizare, astfel că, se preconizează depăşirea termenul de finalizare, respectiv sfârşitul anului 2023.
Având în vedere importanţa deosebită a investiţiilor şi achiziţiilor derulate în cadrul Programului naţional «Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», pentru comunităţile din municipiul Timişoara şi judeţul Timiş, precum şi pentru turiştii/ vizitatorii acestora, se impune modificarea prevederilor OUG nr. 42/2019 referitoare la termenul limită de realizare a Programului de investiţii, astfel încât obiectivele acestui program să poată fi finalizate şi să intre în circuitul cultural local, spre beneficiul comunităţilor respective”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței aprobate joi.
Fritz, „stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale”
În urma aceste modificări a reacționat și primarul Dominic Fritz. Acesta spune că primăria nu a fost consultată înainte de aprobarea modificării și că aceasta „ar putea să pună în pericol succesul programului Timișoara 2023”. Reprezentanții municipalității mai spun că, aparent, este vorba despre o prelungire a termenului până când pot fi finalizate investițiile de infrastructură co-finanțate de guvern, însă modificarea „ascunde de fapt o întoarcere cu 180 de grade a abordării Ministerului Culturii (PNL), cu miza de a avantaja Consiliul Județean Timiș (PNL) și de a cere Primăriei Timișoara înapoi peste 40 milioane lei deja decontate”.
„Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale pe ultima suta de metri – strict pe linie de partid. (…) Acum câteva săptămâni, am primit o scrisoare că Ministerul consideră că toate investițiile începute înainte de iunie 2022 nu sunt eligibile, ceea ce ar însemna că trebuie să returnăm 40 de milioane de lei. În același timp, fără niciun fel de consultare cu noi, Ministerul Culturii a împins o modificare a termenului de finalizare până la 30 iunie 2024. De ce? Pe când Primăria Timișoara a absorbit toți banii transferați, CJT și Teatrul Național nu au absorbit încă nimic și nu au proiecte ce pot fi puse în valoare încă în acest an.
Este absurd să pedepsești singura instituție care a respectat termenele date, cerând înapoi aproape toată suma, și în același timp să schimbi regulile jocului pentru cei care încă nu au reușit să facă nimic, adică Consiliul Județean condus de PNL. Nu voi accepta ca Ministerul Culturii să dea țeapă Primăriei Timișoara. Cer Ralucăi Turcan, ministrul culturii, să modifice cadrul legal cu respect pentru timișoreni și cu implicarea Primăriei, astfel ca toți banii angajați de Guvern să fie folosiți pentru succesul acestui proiect de importanță strategică”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Până acum, ar fi fost absorbite deja 52,9 milioane de lei, potrivit reprezentanților primăriei.
Reprezentanții CJT consideră că ordonanța ajută mai degrabă primăria
A avut un mesaj referitor la modificarea ordonanței privind finanțarea programului și Alexandru Proteasa, vicepreședintele liberal al Consiliului Județean Timiș. În opoziție cu punctul de vedere al primarului, acesta consideră că ordonanța ajută mai mult primăria decât consiliul județean.
„Pentru succesul Programului Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, am lucrat împreună cu echipa Ministerului Culturii la ajustarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.42/2019, act normativ care stabilește măsurile financiare pentru implementarea titlului.
Am argumentat necesitatea extinderii până la 30 iunie 2024 a termenelor de derulare a investițiilor incluse în Programul Naţional «Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023» încă de acum o lună, în cadrul vizitei doamnei ministru Raluca Turcan în Timișoara. De atunci, am purtat discuții tehnice cu echipa Ministerului, am susținut ședințe de lucru la București și iată că am reușit eliminarea riscurilor legate de întârzierea unor proiecte de investiții derulate în cadrul Programului.
Modificarea OUG-ului ajută, în cea mai mare parte, Primăria Timișoara deoarece Consiliul Județean Timiș nu are probleme majore în implementarea planului de investiții. Cred că timișorenii merită infrastructură culturală pe măsura setei lor de cultură, astfel că, nu am ezitat să sprijin și să solicit acele măsuri care ar putea duce la realizarea unor investiții cheie pentru Timișoara”, a scris pe rețelele de socializare vicepreședintele Proteasa.
Finanțările de la bugetul de stat, subiect discutat și cu alte ocazii
Vă amintim, finanțările de la bugetul de stat pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii sunt împărțit în două, pe program cultural și pe investiții. Ordonanța Guvernului a fost dată în iunie 2022 – și aceasta fiind de fapt o modificare a celei din 2019 –, iar Legea de adoptare a ei, în octombrie 2022, „mult întârziat”, după cum spun reprezentanții primăriei. Anumite contre între liderii primăriei și cei ai consiliului județean au existat chiar și cu puțin înainte de aprobarea ordonanței.
Până la urmă, pentru proiecte culturale, primăria a primit 33,3 milioane de lei, iar CJT, 18,6 milioane de lei. În ceea ce privește investițiile, au fost eligibile pentru finanțare cele care făceau parte din lista dosarului de candidatură și care puteau să fie puse în valoare până la sfârșitul anului 2023. Aici, primăria a avut alocată o sumă de 53 de milioane de lei, iar CJT, una de 32 de milioane de lei.
Recent, alte discuții legate de finanțarea acțiunilor culturale din acest an au existat și în legătură cu „ordonanța austerității” din această primăvară. Inițial, actul normativ dădea primăriile „obligația a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației”, deci și cele din cultură. În urma unui amendament depus de deputatul social-democrat de Timiș Alfred Simonis, cheltuielile specifice programului TM2023 au fost exceptate și ele.
UPDATE. Alfred Simonis (PSD), de aceeași părere cu primarul Dominic Fritz. Ordonanța ar putea fi modificată
Tot sâmbătă, 2 iulie, a venit și o replică din partea PSD Timiș. Mai exact, din partea deputatului Alfred Simonis. În acest scandal, liderul social-democrat se plasează mai degrabă de partea primarului Dominic Fritz, considerând că „Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană a ajuns bătaia de joc a unor politicieni care nu înțeleg importanța acestui proiect, care gândesc cinic și doar în scop electoral”, cu referire la conducerea Consiliului Județean Timiș. Totuși, Simonis promite că cere, în Parlament, modificarea ordonanței aprobate joi, astfel încât programul TM2023 să nu fie afectat negativ în vreun fel.
„În mandatul fostului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, am colaborat îndeaproape atât cu ministerul, cât și cu autoritățile locale pentru implementarea rapidă a proiectelor finanțate pentru Timișoara CCE. Părea că am găsit tot timpul înțelegere și bunăvoință din partea tuturor celor implicați. Condus de o echipă mai mult decât incompetentă, în frunte cu Alin Nica, Consiliul Județean Timiș nu a reușit să cheltuie fondurile alocate programului și a avut nevoie de o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea termenului de folosire a banilor până anul viitor, adică până când Timișoara nu va mai fi Capitală Culturală Europeană.
Mai mult, după OUG, printr-o adresă, Ministerul Culturii solicită Primăriei Timișoara, instituție care a folosit sumele primite, să returneze banii alocați până acum, suma ridicându-se la aproximativ 40 de milioane de lei, pe motiv că aceștia au fost cheltuiți înainte de emiterea Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevede prelungirea termenului limită de cheltuire a sumelor alocate până în 2024. Noaptea minții.
Lucrurile nu vor rămâne așa, vă asigur! Nu putem lăsa ca politicieni incompetenți să saboteze un astfel de proiect doar pentru a putea da vina pe alții și a puncta electoral. Această Ordonanță de Urgență va fi modificată în Parlament în cel mai scurt timp pentru ca programul Timișoara Capitală Culturală Europeană și timișorenii să nu aibă de suferit. Astfel de acțiuni orchestrate de menestrelul Alin Nica trebuie să înceteze, pentru că acesta nu este singurul proiect sabotat de președintele Consiliului Județean Timiș. Președintele PNL Timiș a ales să ceară prelungiri ale termenelor de cheltuire a banilor alocați TCCE în încercarea de a masca propriile deficiențe manageriale, fiind preocupat doar de jocuri politice subterane prin care să-și asigure un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Timiș”, a transmis Simonis.
Pe aceeași temă:
Timișoara, Capitala Culturală a orgoliilor politice. Războiul Fritz-Nica periclitează proiectul
„Ordonanța Austerității”, modificată pentru a salva programul TM2023
Trimite articolul
Xbanii ca banii, da’ ce se face cu ei? adica am inteles, partidele se porcaie, dar primaria, centrul de proiecte🤪 ce cultura promoveaza? hai sa vedem o lista cu proiectele culturale in pericol(si cine le-a castigat ar fi interesant), poate ca unele nu-s chiar ce trebuie pentru succesul capitalei culturale ci dimpotriva?
#schela, statui dubioase, ptheridophilia, dungi galbene…
#🤪
-
Ai uitat de palmieri…
-
Bine mă ca se pricep toti incultii la cuktura. Dacă nu sunt concerte cu manele sau zmaili nu înțelege imberbul și cere socoteală.
-
da, asa e! uite, am vazut un bloc cu o schela si puneau niste asiatici izolatie. vata minerala! si langa bloc era un toi toi te scapa de nevoi! de-aia zic, arta trebuie sa fie functionala, parerea mea! nu incerca sa intelegi rational ce-am zis, e arta, se intelege cu sufletul!
#arta in zapada
#ptheridophilia#🤪
-
Sclava lui niMica, preoteasa, e mai tuta ca tutele!
Vaaaiiii, cata nesimtire la pnl. Incredibil ce marunt gandesc. Ce nesimtiti.
Echipa de amatori fara experienta in administratie.
Cu asa proiecte de capitala culturala, ma mir ca nu se cer banii inapoi, sau poate au nevoie pentru luna octombrie, cand ” sarbatorim” luna l g b d q, la Timisoara, sa va fie rusine, ati facut de ras Romania, Timisoara si intreg Banatul.
Ce este cu gluma asta >>> “…proiectele eligibile să fie finalizate „până la finalul anului 2023” a devenit „dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2024”????? Eu credeam până cel mai târziu la sfârșitul anului 2022, dacă Timișoara devine “Capitală” pe anul 2023, nu?
O să facă încă un video pe Facebook sa mergem în Schengen
USR tepuit de ciuma portocalie in cardasie cu ciuma rosie?
Se poate sa fie lucrat pe la spate un partid in cadrul caruia lucrarea pe la spate presupune apartenenta si la miscarea lgbqwerty+++?
Comentariile, absolut remarcabile . Fără cuvinte.
-
E bine si cu judecati de valoare la adresa comentariilor, dar despre subiectul articolului chiar nu mai poti adauga nimic nimic? nici despre atacürile / blaturile intre partide, nici despre situatia bugetului de stat si masurile propuse de guvern pentru micsorarea deficitului, nici despre “succesul” capitalei culturale, nici despre proiectele “culturale” in pericol( si nici nu se mai “intrevede belsugul” -vb unui trotinetist penal- pe ici pe colo pe la centrul de “proiecte”…), nici despre
ce alte proiecte ale administratiei locale(😂🤣😂🤪) sunt in pericol daca totusi se prioritizeaza finantarea astora pentru cce inaintea lor?#hai ca poti🤪
#🤪
-
Duracell ai incercat ?
Fiind lamurit cu toate aceste partide, voi vota cu AUR ca macar sa le fac nenorocitilor de politicieni viata grea.
-
😂🤣😂🤣😂🤪
#🦉🦉
#🤪
-
E bine pentru tine ca nu ne vedem. Fiindca eu fug si din cauza ta.
Si ce voia sa faci cu banii ? Parade LGBT ?
-
Cauta pe internet, ca nu-i obligat primarul sa-ti faca lpeala!
pirmaria timisoara are deja teapa cu donimic spritz ca primar
” nu voi accepta ” …. sa mori de ras , nu alta. Asa vorbeai si cu politicienii din Germania : nu voi accepta … nu te lua nimeni in serios acolo, aici sunt astia care au crezut ca vine neamtul si face treaba de nu s-a mai vazut. Dar chiar nu s-a mai vazut. Chiar deloc.
E deja 2024 acusi, chill, cine a vrut sa vina pana acuma a venit. In afara de cateva expozitii si 1-2 spectacole/concerte nu s-a intamplat nimic. Infrastructura a fost si ea o comedie: singurele sali mari de spectacole sunt aceleasi 2 obosite: teatru si filarmonica; noroc ca mai sunt ceva spatii pe la vechile cinematografe si ceva spatii expozitionale.