O creație a regizorului Levente Kocsárdi, spectacolul este o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață, fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.
Reprezentația din 1 octombrie, ora 19:00, va fi însoțită de expoziția Soli(tu)d(e), etnoinstalații de M.C.Donici. Evenimentul se desfășoară în Curtea și Studioul Franciscane din Timișoara (str. E.Ungureanu nr. 1) și este finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.
Spectacolul „Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq, Joseph Heller și al cineastului Rainer Werner Fassbinder.
„Astăzi singurătatea nu mai este doar o stare de spirit subiectivă, personală, ci o gravă maladie colectivă, care ne afectează enorm ca indivizi și ca societate, pentru că duce la moartea a milioane de oameni anual. Țări conștiente de flagelul solitudinii, precum Japonia și Marea Britanie, au înființat primele Ministere ale Singurătății. Odată cu sindromul solitudinii apare sentimentul că ai pierdut ceva esential: apartenența la comunitate. Singurătatea, susțin experții, inhibă capacitatea creierului de a simți empatie. Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt? Monoloagele din care am compus acest puzzle al solitudinii reflectă deopotrivă intimitatea noastră, orașul nostru, și tabloul global al fenomenului. Monoloagele solitudinii compun, în fond, distopia unui Robinson Crusoe pe o insulă urbană, așa cum sunt milioane de alți solitari pe insulele lor din orașul nostru, în scara blocului tău, la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților, pe care am ales să o cartografiem nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, ironie și empatie”, a precizat regizorul Levente Kocsárdi.
Spectacolul este jucat în limba română, cu supratitrare în limba engleză.
Distribuția este alcătuită din actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teodor Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș. Alături de ei, debutează în teatrul independent, la 83 de ani, actrița Fall Ilona, o admirabilă prezență pe scena timișoreană, de peste 50 de ani vedetă incontestabilă a Teatrului Maghiar de Stat.
Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect îi cuprinde pe Mona Donici (dramaturgie), Anca Stoica (coregrafie), M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design) și Lilian Lupanciuc (grafică).
„Monoloagele solitudinii” este o producție a companiei de teatru independent Arte-Factum.
Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor 2023, acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.
Trimite articolul
Xdap, hai sa fim o comunitate. dar in acelasi timp nu cumva sa schimbam sistemul k-pitalist, pen’ ca asa functioneaza o comunitate, “care pe care”, “castigatoru ia totu'”, “doar eu contez”, “tre’ sa te descürci”, “tre sa te adaptezi”(nu cumva sa adaptezi tu ceva din jurul tau!) dap, n-are cum sa nu mearga😂🤣😂🤪
daaa… sa nu fim singuri dar sa continuam sa fim egoisti, ca “daca esti bun esti luat de prost”, “da, dar sa faca alalalt primu'”… ihâm…
#dezbina si stapaneste
#huooo categoria x sau y sau z sau…
ps: pentru eventualii grammar nazi: pan’ la doom 2 era ok si “monoloage”
#🤪
solutidine? maladie colectiva? eu zic sa ne inchida guvernul in case inca 2-3 ani, poate rezolva problema!