Centrul Pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity asumat prin dosarul de candidatură se construiește, în principiu la fostul sediu al STPT de lângă IPJ Timiș, iar muzeul de peste drum de fostul sediu va fi transformat tot în obiectiv pentru 2021, ca și parte din MultipleXity. Numai că reprezentanții primăriei încă n-au găsit o soluție să despăgubească societatea de transport pentru investițiile făcute.
Sunt două luni de la primele discuții pentru banii pe care Primăria Timișoara ar trebui să-i dea STPT pentru Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, iar lucrurile sunt tot în ceață. La ședința de consiliu care are loc joi, aleșii vor dezbate din nou această problemă. Mai precis, sunt puși să voteze din nou retragerea de la STPT a dreptului de administrare asupra bunurilor imobile de pe Take Ionescu nr. 56 și 83, adică exact fostul sediu al societății de transport a orașului și muzeul de transport. STPT funcționează acum pe Bd. Dâmbovița nr. 67.
Bunurile date în administrare pe Bd. Take Ionescu nr. 56 sunt clădire administrativă, magazie, depozit, remiză și șopron de material, cabină pentru portar și cabină telefonică, construcție centrală termică, construcție pentru aer comprimat, clădire pentru vopsitorie, clădire pentru turnătorie, atelier de transformare, împrejmuire exterioară, clădire pentru centrală generatori acetilenă, WC suprateran, clădire pentru baie, împrejmuire mixtă, clădire condensat și atelier electricieni, câteva conducte de alimentare cu apă și rețea de termoficare, ateliere reparații, instalație gaz metan, construcții pentru telecomunicație, coș de fum centrală termică, drum, căi acces atelier reparații. Toate acestea ar trebui demolate, iar pe teren ar trebui construit mult-discutatul centru de artă MultipleXity.
Pe Bd. Take Ionescu nr. 83 sunt cantina și birourile administrative, clădirea depoului de tramvaie, clădire pentru dispeceri, clădirea personalului de mișcare și tramvaie, construcții pentru telecomunicații, conducte, drum, împrejmuire. Acolo este muzeul.
Oficialii PMT explică necesitatea MultipleXity și de ce este nevoie de spațiile STPT: pentru că orașul duce lipsă de spații cu destinații culturale. Practic, consilierii locali trebuie să retragă dreptul de administrare de la STPT și să fie de acord cu faptul că „valoarea investițiilor efectuate din surse proprii de către STPT, rămasă neamortizată, (…) rămâne în patrimoniul Societății de Transport Timișoara până la amortizarea totală a acesteia”.
„După amortizare, valoarea aferentă lucrărilor de investiții efectuate va fi preluată de Municipiul Timișoara, care va majora valoarea de inventar a imobilului. Bunurile vor fi preluate în baza unui inventar. Până la preluarea efectivă a bunurilor, între cele două entități, se va încheia un contract de custodie fără plată”, se arată în proiectul ce ajunge joi pe mesele consilierilor locali.
Pe de altă parte, specialiștii din PMT spun că „muzeul, înființat prin aprobarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, are o colecție publică formată din mijloace de transport, respectiv utilaje, scule, dispozitive și verificatoare specifice activității de transport public. Clădirea își păstrează destinația de muzeu pe toată durata de existență a acesteia și sediul acestuia în clădirea situată în Timișoara str. Take Ionescu, nr. 56”.
„În colecția STPT există clasate ca monument istoric, mijloace de transport și utilaje în categoria fond și tezaur, existând inclusiv o listă în așteptare în vederea clasării altor mijloace de transport și utilaje care se află spre păstrare la STPT. În acest sens, se vor întreprinde măsuri cu privire la depozitarea și conservarea colecției publice, inclusiv a listei de așteptare (…), la depozitarea colecției publice în incinte/spații închise cu atmosfera controlată, la piesele și subansamblele originale recuperate din dezmembrări ale tramvaielor, care vor fi utilizate la restaurarea mijloacelor de transport și care se vor depozita la adresa Take Ionescu 83 și 56”, mai scrie în proiect.
Toate acestea vin la două luni de când specialiștii din primărie au stabilit că sunt dispuși să plătească aproape 6 milioane de lei pentru investiția făcută de STPT din fonduri proprii pe Take Ionescu. Conform proiectului de la finele lunii mai, investițiile neamortizate făcute de STPT sunt de 5,6 milioane de lei, iar cele în curs de 380.000 de lei.
Numai că primarul Nicolae Robu nu prea este de acord cu propunerea subalternilor săi.
Întrebat de reporterul tion.ro despre banii pe care primăria ar trebui să îi dea societății de transport public, el a răspuns că acest aspect „se va reglementa printr-o hotărâre de consiliu ulterioară”.
„Este prost făcută hotărârea, o să am un amendament, pentru articolul doi de acolo trebuie să dispară și să lase ca ulterior, printr-o altă hotărâre, să se reglementeze”, a spus Nicolae Robu pentru tion.ro.
Edilul-șef este convins că centrul de artă va fi gata în 2021, deși timpul se scurge.
„MultipleXity va fi vizavi de muzeu. Sper că va fi gata într-un an și jumătate, nu e chiar așa mare investiția, va fi gata pentru 2021”, a conchis primarul pentru tion.ro.
Proiectul ajunge pentru cel puțin a treia oară în atenția consilierilor locali, fiind retras de pe ordinea de zi la o ședință de la finalul lunii mai, pentru că nimeni nu a știut să spună la ce sumă se ridică investițiile STPT.
Primăria vrea să organizeze un concurs de soluții pentru MultipleXity, investiția fiind estimată la 12 milioane de euro în dosarul de candidatură.
UPDATE. STPT a pierdut proprietățile de pe Take Ionescu, s-a făcut un pas spre MutipleXity
Consilierii locali au fost de acord, joi, ca primăria să preia de la STPT dreptul de administrare asupra bunurilor imobile de pe Take Ionescu nr. 56 și 83. Momentan, societatea de transport public nu primește niciun leu ca despăgubire, situația amortizării investiției făcută în muzeu urmând să fie clarificată mai încolo. Așa a dorit primarul Nicolae Robu.
„RATT, la vremea respectivă, a investit din venituri proprii în realizarea muzeului. Investiția nu este complet amortizată, partea neamortizată va trebui să fie achitată. Asta se prevede în locul prevederii inițiale, care era abuzivă, s-a intervenit fără știrea mea. Valoarea neamortizată a investiției va fi plătită către STPT și asta se va regla pe bază de evaluare, expertiză, tot ce cere legea, inclusiv se stabilește un acord de eșalonare a plății”, le-a explicat edilul-șef consilierilor locali.
Proiectul a fost adoptat cu un număr de 15 voturi, urmând ca proiectul MultipleXity să intre în linie dreaptă.
Rămâne de văzut de unde face primăria rost de aproximativ 12 milioane de euro într-un an și jumătate pentru a construi viitorul centru de artă al Timișoarei Capitală Culturală Europeană. MultipleXity va trebui să fie inaugurat în 2021.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-este-pregatita-sa-ofere-6-milioane-de-lei-pentru-a-prelua-de-la-stpt-cladirile-viitorului-centru-pentru-arta-al-tm2021/2260091
http://www.tion.ro/multiplexity-are-doi-ofertanti-pentru-concursul-de-solutii-a-intrat-si-oar-in-joc/2244156
http://www.tion.ro/multiplexity-centrul-de-arta-de-12-milioane-de-euro-pentru-tm2021-in-atelierele-si-muzeul-stpt-de-pe-take-ionescu/2242960
Citiți principiile noastre de moderare aici!