„Cel mai important proiect de infrastructură culturală din Timișoara, MultipleXity, un pas mai aproape de realizare”, anunță reprezentanții Primăriei Timișoara. Mai e mult până la realizare, pentru că va trebui predat și proiectul tehnic, iar abia apoi poate începe licitația pentru execuție. Așa cum Tion a scris deja în urmă cu cinci zile, contractul cu proiectantul are o durată de 300 de zile, dar au trecut aproape 400.
Potrivit PMT, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) va intra în prima săptămână din septembrie în consiliul local.
„Aprobarea DALI în cadrul ședinței de plen a Consiliului Local Timișoara reprezintă ultima etapă înaintea eliberării Autorizației de Construcție, realizării Proiectului Tehnic și demarării licitației pentru stabilirea constructorului viitorului Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity”, transmit reprezentanții PMT.
Proiectantul a studiat un teren de peste 13.000 mp pe care se află șase clădiri ce urmează să fie reconvertite, restaurate și puse în valoare fără a altera valoarea arhitecturală istorică a acestora. Transformarea prevede și dublarea suprafeței verde, care va avea în cele din urmă aproape 2.300 mp.
„Clădirea ce adăpostea atelierele de reparații tramvaie este propusă să devină spațiul principal al centrului. Aceasta este compusă din trei zone. Prima va conține un spațiu pentru proiecții video – spațiu imersiv (un spațiu îngropat 6 m în pământ cu proiectoare și sunet de ultimă generație în care vizitatorul va avea senzația de imersiune în proiecție), un spațiu de expoziții și unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zonă este pentru producție digitală și un mic studio de înregistrări, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare și spațiu pentru centrala termică.
Zona trei va cuprinde o mediatecă cu ateliere pentru copii și o zonă pentru personal. Clădirea cu funcțiuni administrative este propusă să fie convertită într-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane. O altă clădire utilizată ca zonă administrativă este propusă să fie transformată într-un imobil cu locuințe temporare pentru rezidențe artistice (…) Clădirea fostei vopsitorii va fi transformată în spațiu de tip co-working (cu birouri de închiriat), coșul de fum urmând să fie păstrat ca element de reper”, mai informează PMT.
Oficialii instituției de pe C.D. Loga nu spun însă și când va fi gata proiectul tehnic, dar primarul Dominic Fritz susține că „este probabil cel mai bun proiect realizat vreodată de Primăria Timișoara – și cel mai important din punct de vedere al infrastructurii culturale a orașului – care a parcurs toți pașii corecți și îi va parcurge și în continuare până la realizare”.
Deocamdată nu se știe nici măcar estimativ când ar putea fi pornită licitația pentru execuție, însă este clar că durata de realizare a lucrărilor va fi de 30 de luni, adică aproape doi ani și jumătate.
„Lucrările vor începe etapizat, în cursul anului viitor, astfel încât în 2023 să avem unele zone deschise publicului, pe lângă Muzeul Corneliu Mikloși, care și el va trece printr-o transformare în prima jumătate a anului viitor”, a adăugat primarul Timișoarei.
Potrivit aceleiași surse, valoarea lucrărilor este estimată la 100,7 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 20 de milioane de euro, din care 64,6 milioane de lei reprezintă doar construcțiile și montajul. Restul banilor vor fi investiți în dotări. Vă reamintim, în dosarul de candidatură pentru TM2023, estimarea pentru MultipleXity era de 12 milioane de euro.
Moștenirea Timișoarei pentru 2023 a intrat în proiectare din vara anului trecut. Primul concurs de soluții din istoria Timișoarei, organizat de Ordinul Arhitecților din România, a fost câștigat de Biroul Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca. În 28 iulie 2020 a fost semnat și contractul în valoare de 2,96 milioane de lei, cu o durată de nici mai mult nici mai puțin de 300 de zile. Au trecut aproape 400 de zile de când se lucrează la documentație, dar reprezentanții PMT nu explică de ce s-a întârziat atât de mult și dacă ordinul de începere a fost dat chiar în ziua în care s-a semnat contractul sau nu.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSalutari de la Agigea! Dragilor, ce ati decis sa faceti cu cu multele si valoroasele exponatele: tramvaie, troleibuze, autobuze, etc. care populeaza aceste cladiri si mai ales fostul “atelier de reparatii” pe durata lucrarilor, care se va intinde pe vreo 2 ani? Unde le veti depozita? Mare atentie sunt obiecte de patrimoniu!
-
Se pare ca nu interesează pe nimeni de clasarea anumitor tramvaie din muzeu care a fost făcută de ani buni.
De curiozitate se știe ce mai este prin depou?
Cui plm ii pasa
-
Celor ce ies in oras si in alte locuri decat la terasa sau mall.
Nu stiu ce logica are sa bani atatia bani intr-o asemenea idee, intr-un oras ca nu are iluminat stradal in multe locuri, un oras mizer, un oras cu parcuri praf, un oras plin de masini, un oras fara transport in comun, un oras cu majoritatea locurilor de munca platite mediocru, un oras unde scoala se face in containere, un oras al carui centru a fost vandut tiganilor etc. In plus, este o locatie unde nici dracu nu o sa mearga. Mai bine renovati dracului ce era acolo si era mai interesant, macar avea o doza de istorie in spate. Ah, de fapt scopul este sa se sifoneze banii! Si pana una-alta, de ce nu sunt trasi la raspundere managerii de proiect pentru aceste devieri majore de buget?
-
Casa memoriala a lui Miklöși, acea clădire în care angajații actuali ai STPT-ului au lucrat ani de zile, nu este oare clasata?
Academia Romana trebuia sa intervină în memoria Miklöși.
Bine ca investim in lucruri inutile si copii i mutam sa invete in containere
Ca la noi, se amana cu 2 ani evenimentele legate de Capitala Culturala si inca proiectantii lu’ peste prajit dezbat, modifica si inventeaza rahaturi doar ca sa mai umfle nota de plata, un fleac de la 12 la 22 milioane de euro! In 2023 conform primarului “vom avea unele zone deschise publicului” . Probabil taraba de shaorme si spatiul verde cu 3 banci si 10 cosuri de gunoi achizitionate desigur la suprapret. Timisoara vizitata de turistii rataciti din alte tari din vecinatate
Ramane de vazut cum vor cheltui 20 milioane de euro si cat de frumos si util va fi. Din poze nu pare mare lucru schimbat sa zici ca e ceva wow.