Publicul timișorean este invitat să participe la o experiență de teatru imersiv marca BIS Teatru. Astfel, spectacolul-instalație Mutat de la noi, scris și regizat de Bogdan Sărătean.
Intrarea este liberă, pe baza înscrierii în formularul pus la dispoziție de organizatori.
„În anul 2020, pe axa Sibiu-Timișoara (capitale europene ale culturii/trecut-viitor), în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, a început colaborarea dintre Asociația Prin Banat din Timișoara și Asociația Bis (BIS Teatru) din Sibiu. Din pricina restricțiilor pandemice de la momentul respectiv „Mutat de la noi” a fost conceput inițial ca produs cinematografic, iar ulterior s-a dezvoltat într-un performance care își modifică structura în funcție de spațiul în care este montat”, au transmis reprezentanții BIS Teatru.
În cadrul proiectului „Memoria apei, memoria noastră”, spectacolul-instalație Mutat de la noi va fi montat și susținut cinci ori la Muzeul Apei (Calea Urseni nr. 26), în perioada 13–18 octombrie (mai precis în zilele: 13, 14, 15, 17, 18 octombrie).
Publicul va fi transportat din zona centrală a orașului (Bastion – stația Punctele Cardinale) cu un autobuz dedicat (pornire de la ora 18:30 în toate cele cinci zile).
Potrivit celor de la BIS Teatru, spectacolul tratează problema migrației, a transmutării, iar personajul central (un migrant pe nume Mbaye care pleacă spre Europa pentru o viață mai bună) își găsește sfârșitul în apele Mediteranei, alături de sute de alți oameni (printre care femei și copii) victime ale unui naufragiu.
Spectatorul va fi părtaș la destinul lui Mbaye, implicit al tuturor celor care sunt strămutați din pricina războaielor și a foametei, iar instalația va valorifica specificul locului (Vechea uzină de Apă Urseni), un bun de patrimoniu național, care a alimentat cu apă Timișoara și regiunea adiacentă vreme de aproape un secol. În felul acesta traseul devine un pretext prin care publicul descoperă, odată cu spectacolul, un bun patrimonial local valoros care de curând a fost restaurat intrând în circuitul public.
Toate reprezentațiile vor fi urmate de discuții la care vor participa actorii din distribuție și echipa BIS Teatru din Sibiu.
Proiectul „Memoria apei, memoria noastră” face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Over Border Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!