Reprezentanții Muzeului Național al Banatului consideră că participarea la expoziția din Canada reprezintă un moment de mândrie.
Muzeul timișorean se aliniază alături de alte 25 de instituții culturale din sud-estul Europei pentru a prezenta lumii o replică a piesei centrale din Sanctuarul Neolitic de la Parța.
„Această piesă reprezintă un punct de referință în patrimoniul nostru și ne confirmă poziția pe harta marilor descoperiri arheologice, într-o expoziție ce cuprinde 6.500 de ani de istorie umană”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Aflat la mai puțin de 20 de kilometri de Timișoara, Sanctuarul de la Parța este emblematic pentru modul în care strămoșii noștri integraseră divinul în cotidian.
Descoperit de arheologul Gheorghe Lazarovici, sanctuarul oferă o perspectivă asupra conexiunii ancestrale între cer și pământ, prin artefactele sale unice, precum statuia dublă – un taur și o femeie cu fața acoperită de o mască rituală.
„Participarea la „First Royals of Europe” subliniază angajamentul Muzeului Național al Banatului de a valorifica și promova comorile istorice, conectând trecutul la prezent și viitor. Este o celebrare a culturii și istoriei umane, o demonstrație a ceea ce am fost și a ceea ce putem fi când ne orientăm privirea împreună spre stele. Totodată, îi mulțumim colegei noastre, dr. Adriana Sărășan, care a realizat scanarea 3D în baza căreia a fost realizat printul expozițional”, au mai transmis reprezentanții muzeului.
Pe aceeași temă:
Se deschide Punctul Muzeal de la Parța. Poate fi vizitat doar în weekend
Trimite articolul
XVAI DAR CHIAR STATIUA SATANICA O TRIMITEM LA CANADIENI?