Arthur Palik-Ucsevny era cunoscut în toată regiunea ca „Nababul din Boldur”.
Acesta a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Banat și un personaj desprins parcă dintr-un roman. Averea lui fabuloasă includea moșii întinse în Boldur, conace și case luxoase în Budapesta, iar viața lui era un carusel de scandaluri, decizii excentrice și momente dramatice, toate demne de un scenariu de film.
„Povestea lui începe în plină glorie: Arthur moștenește o avere impresionantă și își croiește un nume respectat în comitatul Caraș-Severin. Dar pe cât de mare era bogăția lui, pe atât de complexe și întunecate au devenit intrigile din viața sa. Întâlnirea cu Flóra Mária Glaubitz, o tânără frumoasă și misterioasă, îl atrage într-o poveste de iubire periculoasă. La 64 de ani, Arthur se căsătorește cu Flóra, iar întreaga regiune este uimită de această uniune neobișnuită.
Dar luna de miere se transformă într-un coșmar: într-un compartiment de tren de clasa întâi, Flóra îl împușcă pe Arthur în piept. Povestea face înconjurul Banatului, dar Arthur supraviețuiește, deși marcat pe viață de acest episod dramatic. Cu toate acestea, el continuă să trăiască pe picior mare, îngropându-și suferințele în excentricități și luxul propriilor conace”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Potrivit acestora, după moartea lui Arthur Palik-Ucsevny, imensa avere este împărțită între moștenitori, dar povara bogăției și a trecutului apăsător le distruge pe rând viețile. Fiica sa, Stefania, se căsătorește cu majordomul familiei, iar frații săi sunt implicați în scandaluri cu autoritățile fiscale, care vin să colecteze impozitele. Arthur și fratele său Pál ajung chiar să se lupte cu fiscul, trăgând cu pușca pentru a-și apăra averea.
„După moartea lui Arthur, moșia de la Boldur se destramă treptat: conacul și pământurile sunt vândute și expropriate, iar parcul imens care odinioară domina împrejurimile ajunge să fie împărțit între localnici, care își construiesc case pe vechea moșie a Nababului. În final, Arthur Palik-Ucsevny, omul care a avut totul, a lăsat în urmă doar ruinele și amintirile unui destin fascinant, dar nefericit.
Aceasta este doar o mică parte din viața complicată și plină de secrete a lui Arthur Palik-Ucsevny și a familiei sale.
Vă invităm să vizitați expoziția „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă” pentru a descoperi povestea completă, cu detalii și fotografii rare care reconstituie istoria fascinantă a acestei familii și să deschideți o fereastră către un trecut plin de grandoare și mistere”, mai precizează aceștia.
Detaliile le-au fost oferite de colecționarul Cristian – Oliviu Gaidoș, muzeograf la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.
Expoziția „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă” s-a deschis publicului în 26 octombrie și poate fi văzută până în 24 noiembrie, la mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, strada Martin Luther nr. 4, Timișoara.
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10 și 18, cu ultima intrare la ora 17:30.
Trimite articolul
XCu alte cuvinte, un baron local corupt al vremurilor sale, care nu-si platea taxele. Peste anii la fel vom vorbi de un Paul Stanescu,Darius Vâlcov, si alti corupti. Trist.
-
dap, nu uita si de un Videanu, de un Flutur, de un Joianis, de Ion Stefan zis ” ministrul Grinda”, de un Iulian Dumitrescu, de un Blaga, de un Berceanu… altfel pare ca te deranjeaza doar unii dintr-o anume parte a politicii, stii? iar celelalte partide mai noi inca n-au apucat sa castige ceva consilii, insa caractere infecte pot sa-ti enumar de la fiecare partid(inclusiv unii care pentru sc.urt timp au fost ministri si au facut magarii in pandemiei, altfel foarte “oengisti” de felul lor), nu e vreunul mai cinstit ca altele, asa ca trebuie sa caste bine ochii votantul camd da cu stampila la cine e pe liste.