Nadia Murad va vorbi despre subiecte sensibile dar și despre atrocitățile prin care trec grupurile vulnerabile din țările în care Statul Islamic își exercită influența. La întâlnire vor fi prezente cadrele universitare ale Universității de Vest din Timișoara, autorități, cercetători și studenți.
Organizația Nadiei Murad, ”Nadia’s Initiative”, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.
„În prezent activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale, Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos. Viața liniștită a tinerei Nadia a fost întreruptă brutal în anul 2014, când Statul Islamic și-a atacat patria cu intenția de a curăța etnic Irakul de yazidiți. Asemeni altor grupuri minoritare, yazidiții au purtat greutatea persecuției istorice de-a lungul anilor, în deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost și continuă să fie victime ale violenței sexuale. Cu prilejul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara ne dorim ca studenții și comunitatea academică să aprofundeze însemnătatea cuvântului umanitate. La Universitatea de Vest din Timișoara credem cu adevărat în egalitatea de șanse, oferind oportunități egale femeilor, bărbaților, studenților din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu orientări diferite, și ne opunem discriminării, hărțuirii sau oprimării acestor categorii”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
În aceeași zi, Nadia Murad este invitată să participe la inaugurarea spațiului Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al UVT, ocazie cu care i se va acorda și titlul de Doctor Honoris Causa.
Accesul la eveniment este gratuit, însă pe bază de înscriere. Cei interesați trebuie să completeze un formular, pentru a-și asigura un loc, AICI.
Evenimentul face parte din programul „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Nadia Murad este prima femeie care a vorbit public despre atrocitățile comise de statului Islamic, după ce a fost răpită și abuzată timp de trei luni, alături de alte mii de femei și copii. După ce a evadat, a reușit să ajungă în Germania iar, de atunci, a devenit o voce pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și violenței sexuale.
Organizația Nadiei Murad, ”Nadia’s Initiative”, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.
În 5 octombrie 2018, Nadia Murad a primit premiul Nobel pentru Pace.
Citiți principiile noastre de moderare aici!