Merge greu cu finanțarea pentru TM2021. În iunie, când OUG 42/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial, părea că va curge lapte și miere înspre Timișoara. Actul normativ stabilea cadrul de finanțare pentru Capitala Europeană a Culturii din 2021. Practic, pentru următorii patru ani au fost alocate credite de angajament în cuantum de 52,9 milioane de lei.
„Finanțarea nerambursabilă a programului se asigură anual pe baza unui contract de finanțare încheiat între Ministerul Culturii și Identității Naţionale (MCIN) și Asociația «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii». Alocările anuale destinate acestui program se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”, scrie în OUG 42/2019.
E luna august și un lucru este clar: în acest an nu va fi semnat un contract de finanțare între TM2021 și MCIN. Însă vor fi semnate… cinci, pe o sumă de exact 1,6 milioane de lei.
„Cu Ministerul Culturii așteptăm rectificarea bugetară pentru a ne fi alocată, în 2019, suma de 1,6 milioane de lei. Noi am depus șapte proiecte, au fost selectate inițial trei și acum am ajuns la cinci. Sunt proiecte pe care noi le derulăm cu parteneri din oraș. În acest an nu va fi un contract între TM2021 și Ministerul Culturii. Abia de la anul vom avea unul. Anul acesta semnăm contracte individuale pentru fiecare proiect. Contractele de finanțare vor fi semnate între noi și Ministerul Culturii, pentru fiecare din aceste proiecte, și noi, la rândul nostru, vom semna cu partenerii”, explică Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Ce se va întâmpla în 2020? Se va semna contractul de finanțare cu Ministerul Culturii și totul ar trebui să se regleze. Cel puțin din punct de vedere al banilor. Depinde însă de momentul în care va fi votat bugetul național, lucru care, în 2019, s-a întâmplat abia la finele lunii aprilie.
„Ne dorim să semnăm cât mai devreme posibil. Altfel sunt întârzieri, dar procedura este după aprobarea bugetului național. Dacă bugetul național pentru 2020 va fi aprobat târziu, așa cum s-a întâmplat în 2019, vor fi întârzieri și se vor pune mari semne de întrebare cu privire la capacitatea de implementare a anului 2021. Anul începe în ianuarie”, ne-a mai declarat Simona Neumann.
Pentru anul 2019, din care au rămas mai puțin de cinci luni, situația e oarecum clară. TM2021 a semnat contractele de finanțare cu Primăria Timișoara și CJ Timiș. Municipalitatea ar trebui să aloce, în acest an, 10 milioane de lei către asociație, așa cum a decis, în mai, consiliul local. Potrivit unui angajament asumat tot prin HCL, dar în 2015, suma ar fi trebuit să fie de 16,9 milioane de lei. La acești bani se adaugă cotizația anuală de un milion de lei, plătită parțial.
CJ Timiș a votat abia la începutul lunii iulie plata cotizației anuale de 500.000 lei, din care a fost achitată suma aferentă primului trimestru. De asemenea, pe Agenda Culturală a CJ au intrat, la secțiunea specială dedicată TM2021, care nu concurează cu nimeni altcineva pentru acești bani, cinci proiecte. În total, este vorba despre 1,4 milioane de lei, care merg astfel: La pas/ Slowing Down, ediția a doua – 490.000 lei; Cămine în mișcare, ediția a doua – 590.000 lei; Privește orașul/ Spații vii – 30.000 lei; Kids 21 – Anotimpuri, prima ediție – 190.000 lei; Pe urmele lui Bartok/ Re-tracing Bartok, ediția a doua – 100.000 lei.
Anul viitor, TM2021 ar dori ca și la CJ să semneze un singur contract de finanțare, nu câte unul pentru fiecare proiect.
„Am înțeles că se vor face demersuri în acest sens, să se treacă la modalitatea de finanțare dată prin ordonanța aprobată în această vară de guvern, și anume finanțare directă. Vom avea de fiecare dată proiecte, dar să nu trecem prin acest concurs. Există suma alocată separat pentru TM2021 și nu intrăm în competiție cu celelalte organizații. De anul viitor am dori să înaintăm către CJ un portofoliu de proiecte, dar să semnăm un singur contract de finanțare. Noi să gestionăm aceste proiecte și, bineînțeles, să le decontăm. Nu e nicio problemă”, afirmă Neumann.
Vă reamintim, în luna iunie, Timișoara a fost vizitată de experții Comisiei Europene, care monitorizează felul în care este implementat proiectul 2021. Ei au apreciat munca depusă, deși se așteptau la mai mult, și atenționează asupra problemei banilor.
„Grupul se aștepta ca, în urma ultimei vizite in situ din iunie 2018, mai mulți pași să fi fost parcurși; cu toate acestea, recunoaște și apreciază munca desfășurată de echipa Timișoara 2021 și de oraș. (…) În special, este esențial să se rezolve problemele legate de procedurile de finanțare publică. Este necesar să se înceapă implementarea planului de producție pentru programul artistic care a fost angajat în dosarul de candidatură”, au concluzionat experții.
Raportul poate fi citit integral AICI!
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/lipsa-banilor-si-birocratia-principalele-critici-aduse-proiectului-timisoara-capitala-culturala-europeana/2289226
http://www.tion.ro/robu-admite-situatia-financiara-grava-a-asociatiei-timisoara-capitala-culturala-eu-am-dat-cat-am-putut/2283405
http://www.tion.ro/tm2021-robu-scoate-oamenii-in-strada-daca-timisoara-pierde-titlul-din-lipsa-de-finantare/2276986
Citiți principiile noastre de moderare aici!