„Wir sind hier!” („Suntem aici!”) este un spectacol de teatru-forum despre persecuție, respingere și opresiunea suferită de romi în Germania. După ce a trecut foarte mult timp până ca holocaustul romilor și populației sinti să fie recunoscut oficial în Germania, la Berlin continuă să apară atacuri rasiste, iar Memorialul Holocaustului Romilor va fi distrus parțial din cauza introducerii unei noi linii de metrou.
Teatrul forum, numit și teatrul oprimaților, pe care îl promovează trupa „Kuringa”, propune renunțarea la bariera dintre scenă și public. Astfel se permite schimbul liber între artiști și spectatorii invitați să devină participanți și creatori, discutând deschis subiectul prezentat pe scenă.
„Kuringa – Spațiu pentru teatrul celor oprimați” a fost înființat în 2011 în Berlin-Wedding. Fondatorii trupei sunt Bárbara Santos, Christoph Leucht și Till Baumann.
Ce pot face tinerii romi pentru a limita rasismul în 2023? – aceasta a fost principala temă pe care au dezbătut-o actorii și spectatorii dornici să intre în joc printre ruinele fostei fabrici de piele.
Prima reprezentație a avut loc, vineri, la Liceul Electrotimiș, iar a doua s-a ținut sâmbătă, în clădirea abandonată din cartierul Fabric unde pe vremuri lucrau sute de oameni la fabrica de piele.
Christoph Leucht s-a aflat la Timișoara la finele acestei săptămâni și a declarat pentru Tion că în cadrul teatrului-forum se discută probleme de discriminare si opresiune cu spectatorii. Potrivit acestuia, actorii nu se limitează doar la spectacole anti-rasism, ci merg prin școli să le vorbească elevilor despre această problemă și se implică în diverse campanii anti-discriminare a romilor și sinti. Kuringa luptă pentru șanse egale ale romilor și sinti în Germania.
„Este prima reprezentație pe care o facem în afara Germaniei, unde am avut 24 de spectacole cu „Wir sind hier!” în școli, teatre, centre culturale. Piesa prezintă situația romilor din Germania, dar cred că există similitudini cu situația din alte țări europene”, ne-a declarat Christoph Leucht, unul dintre fondatorii trupei Kuringa.
Spectacolele trupei „Kuringa” sunt incluse în proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, implementat de Institutul Intercultural Timișoara, care face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, fiind finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!