Festivalul Baroc Timisoara 2013 se desfășoară în perioada 14-20 octombrie. Evenimentul va începe luni, 14 octombrie, la ora 19:00, la Opera Națională Română din Timișoara, cu „Alegorie Baroc”, un spectacol de și cu Răzvan Mazilu, Andreea Gavriliu, Judith State; invitați, Incanto Quarteto și Horea Crișovan, moderator Robert Șerban.
Marți, 15 octombrie, Bastionul Theresia-Mansarda găzduiește, de la ora 18:00, conferința cu tema „Barocul Spaniol, Velázquez și Lope de Vega”, realizată de Asociația „Via Rumania” și prezentată de José Miguel Viñals, iar de la ora 19:00, un recital de muzică și poezie al studenților Universității de Vest, în program fiind cuprinse lucrări de J.S.Bach,A.Vivaldi,Pergolesi.
Miercuri, 16 octombrie, tot la Bastion, dr. Rodica Vârtaciu va susține de la ora 18:00 conferința cu tema „Barocul în Banat”, iar de la ora 19:00 va avea loc spectacolul cu piesa „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare, realizat de studenții facultății de teatru a UVT.
Joi, 17 octombrie, la ora 17:00, va avea loc inaugurarea Pavilionul de concerte din Parcul Botanic, acțiune inițiată de Agora TM 2050 și realizat de cluburile Rotary și Lions, pentru susținerea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală a Europei. În aceeași seară, la Bastion, dr. Gabriel Kelemen va susține conferința „Arhetipul orașului ideal Fluidopolis”, iar de la ora 19:00 Zoran Popovici va prezenta o „Reconstruire digitală a zidului de cetate”. La ora 19:30, în Piața Unirii, se va desfășura o „Festivitate la lumina celor 140 de lumânări, conform tradiției de la 1716”, iar de la ora 20:00, în Domul Romano-catolic va avea loc un concert vocal-simfonic, cu „Dettinger Te Deum” pentru orchestră și cor, de G.F.Handel.
Vineri, 18 octombrie, de la ora 12:00, în Piața Unirii va fi organizată o paradă militară și a costumelor de epocă, pentru evocarea intrării lui Eugenu de Savoya în Cetatea Timișoarei, în 1716. De la ora 18:00, în Sala Barocă a Muzeul de Artă va avea loc un eveniment dedicat împlinirii a 350 de ani de la nașterea Prințului de Savoya: o conferință susținută de medievistul Ioan Hațegan, un concert al profesorilor Facultății de Muzică din Timișoara și un spectacol de dans baroc cu trupa Reflex.
Sâmbătă, 19 octombrie, la Muzeul de Artă se desfășoară un program pentru copii: de la ora 10:00, în Sala Barocă, spectacolul Teatrului Merlin, „Frumoasa și Bestia”, iar de la ora 11:00, în fața Palatului Baroc, programul de dans interactiv „Rock Baroc”. În aceeași zi, la Bastionul Theresia, Asociația Noua Acropolă deschide, de la ora 12:00, un stand de carte filosofică și de reproduceri arheologice și mai multe ateliere: de pictură pe basorelief, de dans renascentist, muzica vechilor menestreli și un spectacol de păpuși, „Vrăjitorul din Oz” (ora 12:30). Vor avea loc și două conferințe: „Savantul venețian Francesco Griselini – Despre banatul secolului al XVIII-lea”, susținută de Gabriel Kelemen (ora 14:00), și „Rembrandt și Barocul olandez” (ora 15:00), prezentată de Marius Popa, consulul onorific al Regatului Țărilor de Jos. După-amiază, de la ora 16:00, se deschid alte ateliere ale Noii Acropole: de scrisori medievale, de dans renascentist și baroc, pentru tineri, urmate de proiecția filmului documentar „Ludovic al II-lea, Împăratul-lebădă” (ora 19:00). La ora 17:00, tot la Bastion, cântă trupa de evergreen a Casei Studenților. La ora 19:30 va avea loc spectacolul „Istoria muzicală a Timișoarei”, un concert al trupei Peregrinii și al corului Voces Castelli. La Biserica Adventistă (str Independenței nr.19), de la ora 20:00, prof.dr. Felician Roșca propune un concert baroc de orgă.
Duminică, 20 octombrie, la ora 11:00, în Piața Unirii se va da startul concursului „Treasure Hunt”, legat de cunoștințe despre istoria orașului, iar premiul va fi o „comoară” de monede din perioada barocă. Programul Asociației Noua Acropolă la Bastion va reîncepe la ora 11:00. La ora 19:00, la Filarmonica Banatul va avea loc spectacolul „Ba.Rock Acustic Live”, cu participarea muzicienilor Ilie Stepan, Horea Crișovan și Mario Florescu.
Pe toată perioada festivalului, la Bastion vor fi deschise expoziții de arme, de instrumente muzicale, de filatelie, de hărți și documente. Între 18 și 20 octombrie, se vor organiza, în Piața Unirii și la Bastion, Târg de bresle și meșteșugari, workshop de fotografie, atelier heraldic, atelier de bijuterii handmade și minitabără militară. Vor fi organizate trasee turistice, sub denumirea „Timișoara Charms & Secrets”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!