Întruniți, miercuri, într-o ședință a comisiilor de specialitate, apoi într-o ședință ordinară, consilierii județeni au despicat firul în patru minute bune pe tema evenimentelor cultural-artistice care nu au fost cuprinse în programul TimCultura din 2023.
Din cele 387 de proiecte depuse pentru programul TimCultura al Consiliului Județean Timiș, 220 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la peste 19 milioane de lei. Administrația județeană a prevăzut anul acesta un buget de 7,2 milioane de euro.
Au existat 20 de contestații, dintre care una singură a fost admisă. Este vorba despre contestația depusă de Academia Română, filiala Timișoara, care a solicitat fonduri pentru a publica volumul I din „Contribuție la istoria Timișoarei. Cercetările arheologice preventive din Piața Sfântul Gheorghe (2013-2015)”.
Câțiva consilieri județeni de la USR și PSD au acuzat administrația liberală că a politizat selecția proiectelor culturale și că a numit în comisia de jurizare persoane care nu au competența necesară.
Evenimente de tradiție precum Concertul din Peștera Românești, Festivalul de Film „Ceau, Cinema!”, Rock la Mureș Festival, ROD Festival-Rod Rural și Concert Simfonic în Peștera Românești și Embargo Fest au fost excluse din program.
Primele cinci au primit zero puncte pentru valoarea culturală/artistică a proiectului, iar cel din urmă a primit zero puncte pentru claritatea viziunii artistice și caracterul inovator al proiectului.
„În timp ce proiecte aflate la a noua sau a zecea ediție au fost excluse de la finanțare, alte proiecte le-au luat locul. Proiecte aflate la prima sau a doua ediție au primit finanțare cu punctaj maxim la valoare culturală sau caracter inovator”, a declarat Laura Boldovici, consilier județean USR.
Aceasta a criticat secretizarea formularelor de evaluare, care ar fi putut oferi transparență cu privire la observațiile membrilor comisiei, dar nu le-au fost puse la dispoziție consilierilor.
Concertul simfonic din Peștera Românești, finanțat din alt proiect
Consilierul Cornelia Micicoi de la Pro România a fost de părere că prin nefinanțarea unor evenimente de tradiție au fost jigniți operatorii culturali, ceea ce i se pare o greșeală impardonabilă.
„Concertul de la Românești a fost depus greșit, va fi finanțat din fondurile care vin de la Ministerul Culturii. CJT nu poate suplini lipsa de finanțare din partea Primăriei Timișoara. Am preluat Festivalul de Literatură și Festivalul de Jazz, nu putem finanța orice respinge primăria. Au fost 20 de contestații, una acceptată. Nu mă pot substitui comisiei”, a afirmat Alin Nica, președintele CJT.
Consilierul județean Ioan Sorincău de la PSD a contestat componența comisiei de jurizare afirmând că „e bună pentru Lada cu zestre”.
Regizorul Florin Iepan s-a așezat la masa consilierilor județeni și a vrut să ia cuvântul, însă președintele de ședință, Alin Nica, nu i-a permis.
Nica le-a spus social-democraților Ioan Sorincău și Alexandru Iovescu, cei mai mari contestari ai programului TimCultura în forma actuală, că vor putea face parte anul viitor din comisia de jurizare a TimCultura.
După lungi discuții în contradictoriu, Programul TimCultura a fost aprobat. A beneficiat de 19 voturi pentru, șapte împotrivă și nouă abțineri.
Reacții după ședință
La câteva ore după terminarea ședinței, Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Alianța toxică și neasumată PSD-USR a votat împotriva proiectelor culturale avizate de comisia de specialitate. Consider neîndemânatic și revoltător că, în aceste momente istorice pentru municipiu și pentru județ, avem consilieri care încearcă să blocheze finanțările pentru actorii culturali locali. Concret, peste 60 de proiecte ce urmau să se defășoare în următoarele două luni riscau să NU mai aibă loc din cauza păgubosului cuplu PSD-USR. Este de notorietate afinitatea USR pentru proiectele ce promovează comunitatea LGBT+, dar devin deja șocante atacurile către tot ce înseamnă credință creștină sau spiritualitate, punând astfel de inițiative sub eticheta de „proiecte mistico-religioase obscure”, a susținut Proteasa.
O nouă șansă pentru operatorii culturali
Operatorii culturali care nu au beneficiat acum de bani ca să-și realizeze proiectele, mai au o șansă. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, a lansat două apeluri de finanțare pentru Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în valoare de 2,5 milioane de lei. Banii provin din bugetul Ministerului Culturii.
Programul de finanțare BEGA face parte din cadrul programului „Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii”, secțiunea Light over Borders. Este conceput ca o serie de activități culturale și artistice prin care se valorifică Bega și malurile sale, ca spațiu de dialog cultural și implicare activă a locuitorilor.
Programul de finanțare LIGHT FEST face parte din cadrul programului „Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii”, secțiunea Light over Borders. Programul promovează acțiunile culturale și producțiilor locale, naționale, sau internaționale din domeniul artelor vizuale, a artelor digitale și new media în vederea realizării unor instalații cu tema lumină în spațiile publice din Timișoara.
Perioada de înscriere: 29 martie (ora 8) – 18 aprilie 2023 (ora 16:30).
Mai multe detalii legate de program și finanțări găsiți AICI și AICI.
Pe aceeași temă:
Zero lei pentru organizatorii Festivalului „Ceau Cinema!” prin Programul TimCultura al CJT
Trimite articolul
XUSR a avut un reprezentant în Comisia de selecție a proiectelor culturale și de tineret la CJT în persoana doamnei Viviana Țecu. E cel puțin jenant să vii apoi să aduci critici. Din procesul verbal de selecție reiese că doamna Țecu a avut o problemă medicală și nu a participat la jurizare….
-
Tot USR e de vina?
Serios?