Într-un haos pur românesc, Timișoara ar putea fi Capitală Culturală Europeană cu două structuri. În ședința de consiliu local de miercuri ar urma să fie înființat Centrul de Proiecte Culturale al primăriei, în baza unui regulament pe care nu l-au văzut nici măcar consilierii locali, pentru că este ținut ascuns de primărie. Anexele proiectului nu au fost publicate nici în ziua ședinței pe site-ul PMT, deși proiectul ar fi fost urcat de o săptămână. Detalii, AICI!
De cealaltă parte, la Asociația TM2021, după ce primarul Timișoarei a amenințat că primăria se va retrage, până la sfârșitul acestei luni ar trebui să fie rezolvate problemele. Acesta vrea ca în nouă zile să se întrunească atât Consiliul Director, momentan incomplet, cât și Adunarea Generală, care ar trebui să aprobe noul statut.
„Nu ne raportăm la statutul vechi, ci la statutul propus de domnul profesor Clipa. Diferențele sunt așa de mari, încât nu mai are rost să ne raportăm la statutul vechi. Se vor discuta aceste sugestii și observații într-o ședință de consiliu director pe care o voi convoca eu, apoi vom face o adunare generală. Aș dori ca adunarea generală să aibă loc înainte de sfârșitul acestei luni, pentru a nu pleca în vacanță fără să avem problema aceasta a statutului rezolvată”, explică primarul Timișoarei, la nici o lună de când a anunțat că proiectul va fi asumat de primărie, care își va face o nouă structură și se va retrage din cea veche.
Pentru moment, consiliul director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană funcționează fără patru membri, după demisiile președintelui Horațiu Rada, ale lui Mihai Gafencu și Ion Caramitru și reprezentantului Ministerului Culturii.
Totul la noul centru, dar să rămână ceva și la TM2021, cu alt management
„Proiectul este securizat, el va fi implementat până în ultimul detaliu la nivelul acelei noi structuri – Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene”, ne asigură primarul Timișoarei, care spune că, totuși, „o parte din ceea ce avem de făcut în continuare în baza angajamentelor pe care le avem luate prin dosarul de candidatură pot fi și prin asociație”. Deci, trebuie să rămână ceva și la vechea asociație, care, de ce nu, poate funcționa în continuare.
El spune că, totuși, la TM2021 e nevoie de un nou management și că se va ocupa personal.
„Va fi un alt management (la asociație – n.r.). Voi avea grijă prin implicare personală să se întâmple lucrurile așa cum sunt așteptările timișorenilor, ca simpli cetățeni sau ca actanți culturali. Veți vedea, voi asigura asta prin implicare nemijlocită a mea”, a completat acesta.
Cât despre Centrul de proiecte al primăriei, acesta va fi înființat. Deși a spus că proiectul va fi implementat „până în ultimul detaliu la nivelul acelei noi structuri”, edilul-șef spune că totuși unele lucruri se pot face mai bine prin asociație.
„Noi ne-am angajat să avem o structură care să administreze moștenirea ATCEE, și a nivel de infrastructură, și la nivel de toate dobândirile prin acest proiect de capitală culturală. Ele trebuie duse mai departe. Nu se va pune problema, pentru că noi nu mai dăm înapoi de la ce am hotărât, să se întâmple lucrurile altfel decât este stabilit acum. Dar unele lucruri, nu vă pot spune acum, vom putea să le facem mai bine printr-o structură care este asociația, chiar dacă este una de utilitate publică. La nivelul unei asociații ai o marjă de mișcare mai largă decât la nivelul unei structuri publice, fie ea și creată pe o legislație mai permisivă, cum este cea dedicată așezămintelor culturale”, mai precizează primarul Timișoarei.
Centrul de Proiecte urmează să fie înființat într-o ședință de consiliu local programată miercuri. Nu se știe cum va funcționa și ce organigramă sau salarii există pentru cei șase angajați, pentru că Executivul Primăriei Timișoara ține departe de ochii publicului aceste detalii. Anexele nu apar pe site nici cu câteva ore înainte de ședință. Și nu au ajuns nici în tabletele consilierilor locali.
Articole pe aceeași temă:
Adio, Asociație Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului
Trimite articolul
XAcum ca dl. Rada a abandonat corabia, doamna Neumann se incapataneaza sa duca epava pe fundul marii. Domnul Robu ar trebui sa fie ceva mai explicit cand vorbeste despre „un nou management la asociatie”. De-acolo, din strafundurile abisului, dna. Neumann n-aude ca e nevoie de demisia dansei ca sa mai existe o sansa de a readuce asociatia pe linia de plutire. Lipita bine de functie, dansa nu intelege ca „recredebilizarea” de care vorbeste dl.Robu se refera la credibilitatea dansei de a mai conduce ceva la capitala culturala. Un pas in spate facut acum ar fi un gest de minima decenta pe care il mai poate face fata de Timisoara.
-
si neumann aia e o nimeni, dar sa vorbeasca robulake despre credibilitate e de 100 de ori mai penibil
Poate va fi si alt domn primar ca de acesta ne am cam lamurit poate din cauza covidului are noroc si va mai sta primar din cauza aminarii alegerilor,sa speram ca nu.
Si noi bastinasii vrem un nou primar si fara penali sau cercetatii penal in functii publice.
-
Clar ne trebuie un alt primar. Nesimtitul din fruntea primăriei de acum va pleca daca vom ieși la vot și nu vom sta acasă.
DIVIDE ET IMPERA…. Sau DIVIDE ET FURA TOT CE POTI !