Filarmonica Banatul în parteneriat cu Opera Națională Română din Timișoara organizează o nouă ediție a unui eveniment de tradiție. Este vorba despre Festivalul „Timișoara Muzicală”.
Concerte simfonice ale Filarmonicii Banatul și arii celebre ale Operei Române Timișoara vor putea fi ascultate în cadrul evenimentului
Festivalul debutează vineri, 26 aprilie, cu opera „Turandot” de Giacomo Puccini. Din distribuție fac parte Principesa Turandot – soprana Dragana Radaković (invitată), Calaf – tenorul Bogdan Zahariea, Timur – basul Gelu Dobrea, Liu – soprana Mihaela Marcu (debut), Ping – baritonul Mihail Dogotari, Pang – tenorul Cristian Bălășescu, Pong – tenorul Eusebiu Huțan (invitat).
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Italian și Ambasadei Italiei.
În preambulul evenimentului de deschidere, tot în 26 aprilie, de la ora 18, Opera timișoreană inaugurează seria întâlnirilor cu publicul care va avea loc în holul oglinzilor de la etajul I. La discuții vor participa maestrul Guido Mancusi, Ovidiu Andriș – managerul Filarmonicii „Banatul” Timișoara și Cristian Rudic – managerul Operei timișorene.
„Sărbătorirea centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de mare relevanță culturală desfășurate pentru a comemora 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini. Avem astfel ocazia de a onora contribuția sa extraordinară în muzica de operă și de a sărbători impactul ei de durată asupra culturii muzicale globale.
În România, sărbătorirea centenarului Puccini are loc sub patronajul Ambasadei Italiei și este organizată de Institutul Cultural Italian, în colaborare cu Artexim. Acest eveniment se desfășoară prin diferite forme, inclusiv producții de operă, concerte, recitaluri, conferințe și masterclass-uri. Aceste activități se desfășoară în teatre, instituții culturale și universități de prestigiu din principalele centre culturale ale României. Principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului Puccini în România este promovarea cunoașterii și aprecierii operei lui Puccini în rândul publicului român, precum și consolidarea legăturilor culturale dintre Italia și România prin muzică și artă.
Această aniversare oferă și ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească, evidențiind impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării. Mai mult, sărbătorirea centenarului Puccini în România poate servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare”, au transmis, marți, reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara.
Detalii și bilete online aici sau la Agenția de bilete a Operei de pe str. Mărășești nr.2.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!