Industria hotelieră și a restaurantelor din Timișoara face eforturi pentru a oferi servicii de calitate, dar se confruntă cu mari probleme. Miercuri, la Timișoara a fost organizată o ședință a Horetim, o asociație profesională a firmelor din domeniu cu activitate în orașul de pe Bega. Cu această ocazie, la discuții a fost și reprezentantul Hora, organizație patronală la nivel național, cu care s-a ajuns la un acord de colaborare pentru înființarea unei confederații patronale.
Acest sector reprezintă cea mai mare industrie din România, cu peste 250.000 de angajați, și, în ciuda caracterului diferit de alte domenii de activitate, nu beneficiază de niciun fel de facilități legislative, chiar fiind taxată „serios”, spune Octav Dura, reprezentantul Hora. Patronatul din domeniu solicită reglementarea legală a bacșișului, inclusiv cel plătit cu cardul, realizarea unui dialog real cu diferite ministere, dar și uniformizarea legislației de autorizare locale.
„În București sunt șase sectoare, și în fiecare dintre acestea deschiderea unei unități în HoReCa necesită acorduri și autorizații diferite. Nu este ok”, spune Octav Dura.
În ciuda problemelor, operatorii din Timișoara se pregătesc pentru a face față provocărilor date de deținerea de către oraș a titlului de Capitală Culturală Europeană. Corina Macri, președinte Horetim, spune că prin intermediul acestei organizații se dorește conștientizarea firmelor din domeniu asupra avantajelor asocierii, dar își propune și rezolvarea celei mai mari probleme din domeniu, lipsa personalului.
„Vrem să schimbăm mentalitatea celor de aici. Am devenit membri în această federație ce să ne reprezinte la nivel național. Noi avem o problemă foarte mare legată de resursa umană, piața muncii în domeniu este în reducere, dar în paralel numărul de societăți în domeniu este în creștere. Noi am propus înființarea de clase în sistem de învățământ dual, cu pregătire în sectorul HoReCa, este soluția de viitor în a forma oameni fără de care industria nu poate exista. Vrem și înființarea de școli de specialitate. Criza de personal e majoră, e peste tot, în toate sectoarele economiei, dar la noi e cel mai vizibil. Omul care vine la restaurant, la hotel, vede imediat lipsa personalului sau existența de oameni prost pregătiți. Nu poți lucra cu orice <material>, angajatul să știe să vorbească, te solicită clientul să îi dai informații despre Timișoara, el trebuie să fie un interlocutor pentru client. E foarte greu. Soluția utilă ar fi să aducem personal de afară. Noi ne-am gândit să aducem din Serbia. Mulți dintre cei de aici preferă să plece în străinătate. Aici un salariu e în acest sector la 1000 de euro pe lună, nu se pune problema că nu se câștigă. Am discutat cu oamenii și i-am întrebat: de ce nu vă întoarceți acasă, ei spun că e vorba de siguranță economică, ei pleacă cu familiile. Se poate trăi bine din această meserie în România”, a declarat Corina Macri.
Industria HoReCa din Timișoara nu o duce extraordinar, hotelurile lucrează cu un grad de ocupare destul de scăzut, de 30 – 40%. Turismul adevărat ocupă doar aproximativ 30 de procente din total, iar cel de business e 70%. De ce se întâmplă asta? Cei din domeniu acuză și o implicare scăzută a autorităților în promovarea Timișoarei ca destinație adevărată de turism. În acest sens, reprezentanții Horetim spun că sunt de acord cu impunerea la Timișoara a unei taxe hotelieră de 2%, dar banii să fie folosiți pentru promovarea turistică.
„Hotelurile sunt la limită, nu sunt o superafacere. Ca să fie la limită e nevoie de un grad de ocupare de 50%, acesta e pragul. Nu e vorba că Timișoara nu e atractivă, dar nu e promovată. Străinii ne tot întreabă de ce nu legăm brand-ul de oraș. Ei vizitează, cred că e bun ca opțiune de city break. Este o mare problemă, vin turiștii cu avionul, ajung seara la ora 23 și nu au cu ce să ajungă în oraș de la aeroport! Am discutat cu autoritățile și așteptăm ajutor” a mai spus Corina Macri.
În acest moment, la nivel național sunt aproximativ 40.000 de firme în domeniu. Cea mai mare cerere pentru hoteluri este cea pentru cele de 3 – 4 stele. Sunt 250.000 de angajați, ceea ce face ca HoReCa să fie cea mai mare industrie din România.
„În aceste condiții, firesc ar fi să fie tratată diferit. Aici avem probleme, este un program atipic, problema ciubucului nu e reglementată cum trebuie. Încercăm să convingem autoritățile că trebuie altă legislație”, a spus, la rândul său, Radu Ianăș, vicepreședintele HoReCa
Citiți principiile noastre de moderare aici!