Bienala de arhitectură Beta 2022 va avea loc timp de o lună, la Timișoara, în perioada 23 septembrie – 23 octombrie.
Aflată la cea de-a patra ediție, după un an în care nu a fost organizată, bienala din 2022 va vorbi despre Oraș ca bun comun și va fi dedicată proiectelor și acțiunilor capabile să genereze spații urbane excepționale, depășind granițele și codurile tradiționale pe baza cărora orașele sunt create și locuite.
Apel de înscrieri pentru expoziția-concurs
Pentru Beta 2022 s-a dat startul apelului de înscrieri, deschis pentru Euroregiunea DKMT. Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 28 iulie.
Pot participa arhitecți, urbaniști, arhitecți peisagiști, scenografi, artiști, absolvenți de arhitectură/arhitectură interioară/urbanism/arte vizuale/design, ingineri, IT-iști, administrații publice, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi – care vor să își împărtășească contribuția la mediul construit și la societate.
Participanții pot depune lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate/propuneri/proiecte care interpretează rolul arhitecturii, inclusiv eseuri și fotografii) care explorează tema principală a acestui an – Orașul ca bun comun, în următoarele șapte categorii:
- Spațiul construit
- Spațiul interior
- Spațiul public
- Proiecte de absolvire
- Inițiative/Experimente/Viziuni
- Eseuri
- Fotografie
Sunt oferite șapte premii a câte 1.000 de euro fiecare și 14 mențiuni a câte 500 de euro fiecare.
Expoziția ”Another Breach in the Wall”
Pe lângă apelul de înscrieri, la Bienala Beta 2022 va avea loc și expoziția ”Another Breach in the Wall”. Aceasta va prezenta nouăsprezece intervenții care vor fi realizate pe străzile din Timișoara. Este vorba despre nouăsprezece „micronațiuni” fictive menite să evidențieze părțile critice ale orașului contemporan și să le ofere o soluție creativă.
Echipa de curatori este formată din arhitectul și curatorul Daniel Tudor Munteanu și criticul de arhitectură, curatorul și cercetătorul Davide Tommaso Ferrando.
Scopul final al Beta 2022 este să demonstreze cum spațiul urban, (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, avem grijă unii de ceilalți, colaborăm și multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele și planul potrivit.
Bienala de arhitectură timișoreană este organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, cu ajutorul unei echipe de profesioniști și voluntari.
Pe aceeași temă:
BETA 2020 – bienala timișoreană de arhitectură ne invită la patru săptămâni de responsabilitate
Citiți principiile noastre de moderare aici!