Orchestra Națională a Franței concertează la Sala Capitol în 31 mai și 1 iunie, de la ora 19. Considerată una dintre cele mai bune din lume, orchestra îl are ca director artistic pe maestrul Cristian Măcelaru. Alături de cei 88 de artiști ai orchestrei, pe scenă vor urca doi soliști de mare valoare: pianistul francez David Fray și violonista Sarah Nemțanu.
„Anul acesta este doar un pas dintr-o ambiție mai mare. Vrem să punem în valoare atât artiștii timișoreni cât și cei români și să transformăm Timișoara într-un oraș efervescent din punct de vedere muzical. Ne onorează prezența Orchestrei Naționale a Franței. Nu este singurul eveniment de o asemenea anvergură. Miza este să ducem această dinamică și în anii de după Capitala Culturală, nu vrem doar să ardem niște «artificii».
Credem cu tărie că în Timișoara muzica poate deveni un motor pentru dezvoltarea orașului. Acest concert e finanțat 100% din bugetul local, din secțiunea bunuri și servicii. După cum știți, Guvernul ne obligă să tăiem din costuri și să facem economii, ceea ce pentru o instituție ca Filarmonica o afectează negativ. Această măsură este un atac la cultură, care nu are niciun sens. Banii nu ajung la bugetul de stat, ci rămân la bugetul local, deci implicit și la Filarmonica”, a declarat primarul Timișoarei, în cadrul conferinței de presă de miercuri.
Timișoreanul Cristian Măcelaru va dirija două concerte simfonice extraordinare pe scena Filarmonicii Banatul.
„Nu am uitat Timișoara și mă întorc de câte ori este posibil. Mă bucură că suntem în acest punct în care suntem Capitală Culturală, în care putem arăta cât de frumoasă este Timișoara, dar putem contribui și la transformarea ei. Cele două concerte aduc o muzică care unește Europa de Est și Europa Centrală de Paris. Noi suntem ambasadori culturali ai muzicii franceze și interpretăm muzica franceză foarte des”, spune Cristian Măcelaru, dirijor născut în Timișoara.
Cristian Măcelaru este câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti/ Acesta este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.
Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.
Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu multe altele.
Programul concertelor
Programul concertului extraordinar de miercuri, 31 mai, este următorul:
- KODÁLY – Dansuri din Galánta
- SCHUMANN – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54
- BIZET – Suita Arleziana nr. 2
Joi, 1 iunie, spectatorii prezenți în Sala Capitol vor avea ocazia să audieze:
- DEBUSSY – Jeux, poem dansant pentru orchestră
- SAINT-SAËNS – Rondo Capriccioso
- SAINT-SAËNS -Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83
- RAVEL – Daphnis și Chloé, suitele nr. 1 și 2
„Concertul simfonic extraordinar din 1 iunie va fi redat integral prin live stream de către medici.tv, recunoscut drept cel mai important canal de muzică clasică din lume, o platformă cu peste 4.000 de concerte, opere, balete, documentare, cursuri de master și programe de jazz disponibile în format HD”, au transmis, joi, reprezentanții Filarmonicii Banatul.
Toate biletele pentru cele două concerte au fost vândute.
Stagiunea 2022-2023
Proiectul de colaborare dintre Filarmonica Banatul Timișoara și WDR Sinfonieorchester Köln, al cărei dirijor principal este maestrul Cristian Măcelaru, a adus la Timișoara, în 14 martie 2023, 40 de instrumentiști germani care vor urca pe scena Sălii Capitol alături de orchestra timișoreană, pentru un concert reunit al celor două instituții, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Măcelaru. Trei zile mai târziu a avut loc un concert vocal-simfonic extraordinar susținut de Orchestra simfonică și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul și Orchestra simfonică WDR Köln. Dirijor va fi tot maestrul Cristian Măcelaru.
O colaborare extrem de importantă este cea cu Orchestra Națională a Franței, al cărei director artistic este dirijorul Cristian Măcelaru. Maestrul dirijează cele două concerte din acest proiect, din 31 mai 2023 și 1 iunie 2023.
„Colaborarea cu Jazz at Lincoln Center este o altă misiune îndeplinită, și onorantă în același timp, ce va însemna un plus pe agenda culturală a orașului în anul de Capitală Culturală. Muzicienii de peste Ocean vor urca pe Scena Sălii Capitol alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, în 23 și 24 iunie 2023. Ambele concerte vor fi dirijate de maestrul Cristian Măcelaru și îl vor avea ca solist pe celebrul trompetist american Wynton Marsalis. Jazz at Lincoln Center Orchestra, condusă de Wynton Marsalis, este alcătuită din 15 dintre cei mai buni solişti, componenți de ansamblu şi aranjori din muzica jazz de astăzi”, au informat, anul trecut, reprezentanții Filarmonicii Banatul.
Concertele fac parte din Programul cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și sunt finanțate din bugetul Primăriei Timișoara.
Reperele stagiunii 2022-2023 le găsiți AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!