În 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Asociația Prin Banat a lansat proiectul Common Heritage, ca extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara. În cadrul acestui proiect a fost desfășurat un studiu al patrimoniului construit în orașele Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odesa (Ucraina).
În urma cercetării s-au descoperit elemente arhitecturale similare între Timișoara, Szeged și Subotica. Asociația a decis să continue cercetarea și în 2024, cu proiectul Common Heritage – Catalog Secession. Ornamentația arhitecturală a perioadei 1900, în stilul Secession, prezentă în orașele din Euroregiunea DKMT a fost subiectul principal al acestei cercetări.
În cadrul proiectului Common Heritage – Catalog Secession au fost identificate, analizate și fotografiate peste 5.000 de motive decorative în 25 de orașe:
- România: Timișoara, Arad, Lugoj, Lipova, Deva, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Chișineu-Criș, Băile Herculane
- Ungaria: Szeged, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Hódmezővásárhely, Csongrád, Békéscsaba, Szentes, Gyula
- Serbia: Subotica, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Zrenjanin, Senta
Lansarea primului volum al publicației „Catalog Secession: 1. Fitomorf” va avea loc duminică, 17 noiembrie, de la ora 17, la librăria Cărturești Mercy. Va fi lansată și platforma digitală a proiectului, unde vor putea fi găsite motive arhitecturale, descrierile lor și alte diverse fotografii. La finalul evenimentului va avea loc și o proiecție de film.
Programul evenimentului:
- 17:00 – prezentarea proiectului Common Heritage – Catalog Secession
- 17:15 – prezentarea publicației Catalog Secession Nr. 1. Fitomorf
- 17:30 – prezentarea Platformei Common Heritage
- 17:45 – proiecția filmului „Common Heritage – The Tale of Four Cities”
Citiți principiile noastre de moderare aici!