Guvernul României a decis, recent, să repartizeze diferite sume pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităților administrației publice locale: teatre, opere, filarmonici.
Timișoarei îi revine suma de 13 milioane de lei, deci peste 2,5 milioane de euro.
În 2023, această sumă va fi virată în conturile Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș. La rândul lor, cele două administrații vor aloca banii instituțiilor din subordine. Astfel, Teatrul German de Stat va beneficia de 3.065.227 lei, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va primi 3.463.810 lei, iar Filarmonica „Banatul” se va putea baza pe 4.645.666 lei. Cele trei instituții culturale se află în subordinea municipalității.
Suma alocată pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, aflat în administrarea CJT, este de 1.717.061 lei.
Reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” au declarat pentru Tion că vor folosi banii de la Guvern pentru spectacole, cheltuieli care țin de decoruri, drepturi de autor etc.
De asemenea, Filarmonica Banatul, una dintre cele patru instituții publice de cultură din Timișoara care beneficiază de alocare bugetară din partea Guvernului, va folosi banii primiți pentru proiecte realizate în colaborare cu parteneri din străinătate.
„Proiectele importante ale anului viitor se vor desfășura în colaborare cu WDR Sinfonieorchester Köln, Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, JAZZAMIND, Altenburg Gera Theater. Corul comunitar și Recviem pentru Timișoara sunt alte două puncte importante în agenda de anul viitor a Filarmonicii Banatul Timișoara. Anul de Capitală ne prilejuiește întâlnirea cu dirijori și soliști de mare valoare”, a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Banatul.
Potrivit acesteia, proiectul de colaborare dintre Filarmonica Banatul Timișoara și WDR Sinfonieorchester Köln, al cărei dirijor principal este maestrul Cristian Măcelaru, va aduce la Timișoara, în 14 martie 2023, 40 de instrumentiști germani care vor urca pe scena Sălii Capitol alături de orchestra timișoreană, pentru un concert reunit al celor două instituții, sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Măcelaru. Pianistul macedonean Simon Trpceski, va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de Johannes Brahms. Repertoriul va fi completat de Simfonia nr. 4 de Johannes Brahms.
Trei zile mai târziu, va avea loc un concert vocal-simfonic extraordinar susținut de Orchestra simfonică și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul și Orchestra simfonică WDR Köln. Dirijor va fi tot maestrul Cristian Măcelaru.
„Colaborarea cu WDR presupune o serie de concerte camerale susținute în fața publicului timișorean de către membrii WDR Sinfonieorchester, dar și masterclass-uri susținute de instrumentiștii WDR Sinfonieorchester pentru membrii Filarmonicii Banatul Timișoara și studenții Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara”, a spus Carolina Tătaru.
O colaborare extrem de importantă este cea cu Orchestra Națională a Franței, al cărei director artistic este dirijorul Cristian Măcelaru. Maestrul va dirija și cele două concerte din acest proiect, din 31 mai 2023 și 1 iunie 2023.
„Colaborarea cu Jazz at Lincoln Center este o altă misiune îndeplinită, și onorantă în același timp, ce va însemna un plus pe agenda culturală a orașului în anul de Capitală Culturală. Muzicienii de peste Ocean vor urca pe Scena Sălii Capitol alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, în 23 și 24 iunie 2023. Ambele concerte vor fi dirijate de maestrul Cristian Măcelaru și îl vor avea ca solist pe celebrul trompetist american Wynton Marsalis. Jazz at Lincoln Center Orchestra, condusă de Wynton Marsalis, este alcătuită din 15 dintre cei mai buni solişti, componenți de ansamblu şi aranjori din muzica jazz de astăzi”, a informat purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Banatul.
Corul comunitar va fi, de asemenea, finanțat cu bani de la Guvern.
„Implicarea comunității în viața culturală este extrem de importantă, ca de altfel și implicarea muzicienilor în comunitate. Astfel, din ianuarie 2023, locuitorii orașului vor fi încurajați să se exprime muzical. Practic, sunt invitați să ia parte la repetiții, ca mai apoi, să cânte în cor alături de muzicieni profesioniști. Vor fi îndrumați de muzicieni ai Filarmonicii Banatul în a învăța și interpreta fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven care a devenit imnul Uniunii Europene. Această compoziție conține cel mai important mesaj de unitate și solidaritate, fiind din acest motiv ales ca imn al Uniunii Europene. Acest proiect va avea mai multe concerte premergătoare cu repertorii corale variate, în care timișorenii doritori vor interpreta alături de mentorii lor, urmând ca punctul culminant să fie de Ziua Timișoarei, atunci când în Piața Unirii vor răsuna sute de voci”, a declarat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Banatul.
Instituția timișoreană va colabora și cu Altenburg Gera Theater. Colaborarea presupune un schimb de experiență între muzicienii și grupurile de muzică de cameră ale celor două orchestre, masterclass-uri în anul 2023, concerte de muzică de cameră și concerte cu orchestra parteneră, cursuri de pregătire mentală a muzicienilor de către experți în domeniul sănătății mentale și fizice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!