Cei peste 700 de elevi, de la 11 școli din Timișoara, au participat la cele 81 de activități educaționale organizate în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”.
Elevii au învățat despre procesul de fabricație al hainelor de tip fast fashion, cum să prelungească durata unui articol vestimentar, cum să citească etichetele și să facă diferența între tipurile de materiale folosite.
Aceștia au realizat că moda poate fi și sustenabilă, printr-un proces de fabricație etic, prin folosirea materialelor care nu dăunează mediului, care pot fi reutilizate și care sunt durabile. Au participat și la activități creative care au reușit să îi facă să înțeleagă importanța sustenabilității și cât de ușor se poate pune în aplicare, dar și impactul negativ pe care îl are industria fast fashion asupra mediului.
Astfel, au transformat piese vestimentare uzate în diverse alte lucruri, cum ar fi păpuși din resturi textile, huse pentru cărți și șorțuri de bucătărie realizate din blugi uzați și sacoșe de cumpărături create din tricouri vechi. Au fost realizate și mici ateliere de croitorie, dar și o defilare de modă cu ținute second-hand.
Au avut loc și diverse activități practice și de informare, care au fost coordonate de 14 profesori de gimnaziu și liceu de la: Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul de Arte Plastice, Liceul Teoretic „Bartók Béla”, Liceul Teoretic Babel, Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Școala Gimnazială nr. 6, Școala Gimnazială nr. 12 și Școala Gimnazială nr. 30.
Câteva impresii din partea profesorilor coordonatori din cadrul proiectului:
„Nu am știut că muncitorii din industria textilă lucrează în condiții atât de grele. Nu știu ce am putea face noi… Singurul lucru ce pot să fac e să-mi cumpăr mai puține lucruri și să le folosesc mult timp”
„M-a uimit ce multă apă necesită fabricarea unui tricou. Am aflat din filmele vizionate că producerea unui tricou necesită 2700 l de apă”
„Am aflat că industria textilă e poluatorul numărul doi din lume”
„Mi-a atras atenția faptul că eu sunt un om care poluează chiar dacă îmi pasă de lume…”.
Proiectul a cuprins și un program de formare a cadrelor didactice privind educația pentru dezvoltare durabilă, precum și facilitarea unor vizite ghidate în cadrul expoziției „Free Fashion”, pentru o experiență în „fabrica de Fast Fashion” – instalația interactivă realizată de Carina Bălan special prezentată pentru a atrage atenția asupra condițiilor de lucru din această industrie.
Asociația CRIES intenționează să continue acest program educațional. În cadrul Festivalului LA PAS, organizat de asociație, în data de 5 octombrie vor fi anunțate viitoarele proiecte.
Proiectul „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, inclus în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, a fost implementat prin Programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!