Demersul Mitropoliei Banatului vine în întâmpinarea turiștilor care vizitează orașul de pe Bega. De asemenea, pliantul le va fi de ajutor tuturor celor care doresc o mai bună cunoaștere referitoare la istoria edificiului bisericesc situat în inima orașului.
„Timișoara este anul acesta Capitală Europeană a Culturii. În acest context, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și prin grija redacției „Învierea” a Arhiepiscopiei noastre, a fost tipărit pliantul cu istoria minunatei și emblematicei Catedrale Mitropolitane”, au precizat reprezentanții Mitropoliei.
Pliantul este redactat în condiții grafice excepționale, în limbile română și engleză. Lucrarea debutează cu prezentarea istoriei Mitropoliei Banatului, a momentelor importante din trecut și a bisericilor din această parte de țară. După această introducere, cititorul este introdus în universul istoric și cultural al Catedralei Mitropolitane, fiind descrise demersurile credincioșilor din acest oraș de a avea un lăcaș de cult, mai cu seamă după data de 28 iulie 1919, când Banatul s-a unit cu România.
Apoi, în broșură este prezentat stilul arhitectural unic al Catedralei, realizat de arhitectul Ion Traianescu, stil ce combină armonios elemente bizantine, muntenești și moldovenești.
Exteriorul este împodobit de cele 11 turle de forme și dimensiuni diferite, iar interiorul este înfrumusețat de bolți înstelate și de pictura desfășurată pe aproximativ 6.000 de metri pătrați, realizată de Anastase Demian. Iconostasul și candelabrele, realizate de Ștefan Gajo, completează armonios arhitectura întregii Catedrale.
Vizitată de zeci de mii de persoane anual, Catedrala Mitropolitană găzduiește moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, arhipăstor al Banatului între anii 1643-1653.
Totodată, istoricul Catedralei conține informații referitoare la perioada construcției. Potrivit reprezentanților Mitropoliei Banatului, se amintește de anii grei ai celui de Al Doilea Război Mondial, când, în zilele de 30 și 31 octombrie 1944, unul din pereții laterali ai Catedralei a fost afectat de explozia unei bombe lansate de aviația germană.
În continuare, este redat evenimentul impresionant al sfințirii lăcașului de cult, din data de 6 octombrie 1946, săvârșit de Patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Regelui Mihai al României, moment la care au luat parte o mare mulțime de ierarhi, intelectuali, clericii și credincioșii bănățeni.
În final este prezentată colecția de artă bisericească ce se află la demisolul Catedralei. Aceasta cuprinde icoane pe lemn și pe sticlă, manuscrise și cărți, vase și obiecte de cult, veșminte, broderii și alte exponate prețioase din secolele XIV-XIX. De asemenea, mai pot fi văzute și un lapidar ce conține cruci vechi, pietre de hotar și alte obiecte importante pentru istoria spirituală și culturală a spațiului bănățean.
Trimite articolul
XDaca nu ma insel, “mitropolie” si prin urmare “mitropolitana” nu se poate traduce “metropolitan”, cuvant care are cu totul alt inteles.
mitropolie = Instituție administrativă a Bisericii ortodoxe, superioară episcopiei și inferioară patriarhiei, corespunzătoare unei provincii sau unei țări, care are în frunte un mitropolit.
metropolitan = oras mare, metropola
Si iata asa, blestemul “ducks and the trucks” loveste din nou … sau pur si simplu “nu au gasit alta rima”
-
de data asta chiar e corect, las-o jos ca macane mai ca a duck from a truck. si macar ala vorbea rusa si franceza, si a avut puterea sa invete la o varsta inaintata ceva engleza. si mai lasati naibii gramatica, ca tion nu e revista de gramatica si nici cititorii toti filologi. asa imi plac mie cei care se iau de unii cand gresesc ceva si-i numesc analfabeti functional”i”(?)… paiu, bârna…
ps: nu vorbim latina vulgara deoarece am tot “gresit”. si am imprumutat ba din slava, ba din maghiara, ba din turca. acu ne pute sa imprumutam din engleza bag seama ca.
pps nu e rau sa vorbim/scriem corect, dar sa ne “focusam”😂🤣😂 pe esential. zic. adica putem sa ne informam cat de cat ce argumente pri/contra exista oe subiect, ca nu e parerea noastra ceva atat de nou si revolutionar. si sa fim mai toleranti, nu e conditionat dreptul la libera exprimare de cunostinte avansate de gramatica. sper! plus ca tastatura, autocorect, graba, editare ulterioara, emotii pe subiect etc etc
-
pps: de apreciat ca in cazul tau te-ai luat de un pliant “oficial” si nu de un comentariu, dar zic sa fim si aici toleranti daca nu e chiar “strigator la cer” 😂🤣😂. La fel in cazul unei greseli intr-un articol, toata lumea mai greseste, si ziaristii aveau corectori candva.
ppps am profitat de ocazie sa “mai mă iau” o data de “politia gramaticii” care n-are de comentat decat pe forma si nu pe fond.
De unde pot cumpăra acest pliant?
De unde pot cumpăra pliantul?
-
Nici macar sursa, Mitropolia Banatului, nu spune de unde anume. Mergi atunci pe situl lor si incearca la Contact(Scrie mesaj sau Secretariat).