După ce a anunțat că nu mai finanțează Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și că proiectele din cadrul programului TM2023 vor fi finanțate prin Centrul de Proiecte Timișoara, reprezentanții primăriei anunță lansarea celui de-al treilea apel de finanțare pentru susținerea scenei culturale locale, „cu accent pe capacitatea de a dezvolta și pune în valoare dimensiunea sa europeană”.
Programul cultural prioritar TM2023 RESTART va finanța proiectele derulate în 2021 ale programului cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Bugetul total disponibil este de 4 milioane lei.
„Lansăm programul cultural prioritar TM2023 RESTART ca un mod coerent de finanțare de la bugetul local pentru anul 2021 a proiectelor ce compun programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Realizarea acestuia a întâmpinat, din 2016 până în prezent, provocări diverse, nu în ultimul rând în ce privește mecanismele de finanțare. În contextul unui demers mai larg de adresare a problemelor de fond, am căutat modalități de alocare mai eficiente, în spiritul bid book-ului ce a adus la Timișoara titlul de Capitală Europeană a Culturii”, spune Alexandra Rigler, directorul Centrului de Proiecte Timișoara.
Finanțare din iulie
Potrivit oficialilor primăriei, TM2023 RESTART asigură, din iulie până la sfârșitul anului, un program cultural care este apropiat de așteptările și criteriile enunțate în dosarul de candidatură prin care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, ulterior amânat pentru anul 2023, din cauza pandemiei.
„Proiectele culturale eligibile pentru a constitui programul cultural prioritar TM2023 RESTART sunt proiectele cuprinse în propunerea de Program Cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021 transmisă de către Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii autorității publice locale în februarie 2021, cu precizările și completările ulterioare transmise în cursul lunilor mai și iunie 2021 de către Asociație”, mai transmite PMT.
Practic, nu este un apel de proiecte, ci este o selecție de proiecte care au fost cuprinse deja în programul cultural de către echipa Asociației TM2023, care cuprinde peste 30 de evenimente. Aceeași sursă spune că evaluarea și selecția proiectelor depuse se va face în perioada 24 iunie – 23 iulie.
„Într-o primă etapă, vor fi analizate fișele de proiect transmise de Asociație, urmate de recomandări de clarificare și completări ale datelor despre proiecte către coordonatori. Pe baza cererilor de finanțare și a documentației aferente se va face evaluarea care va recomanda decizia de finanțare, pentru fiecare proiect în parte. Analiza, recomandările și evaluarea proiectelor care vor constitui programul cultural prioritar TM2023 RESTART se realizează de către o comisie de selecție formată din 5 profesioniști cu experiență relevantă în acțiunea Uniunii Europene privind Capitalele Europene ale Culturii”, mai informează PMT.
„Decizia directorului de a aproba contractarea”
Ce înseamnă totuși acest proces de selecție? Vor fi trei etape: 1 – analiza fișelor de proiect și formularea de recomandări, 2 – integrarea recomandărilor și completarea și trimiterea cererilor de finanțare și a documentației necesare evaluării (de verificat în Regulament care sunt documentele care se vor depune), 3 – evaluarea și selecția ofertelor culturale/ opțional depunerea și soluționarea contestațiilor. Asta până în 23 iulie.
Conform aceluiași calendar, din 9 iulie până în 9 august, este programată „decizia directorului Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara de a aproba contractarea proiectului cultural selectat și depunerea de către solicitantul selectat pentru acordarea finanțării nerambursabile a tuturor documentelor necesare contractării (de verificat în Regulament care sunt documentele care se vor depune)”.
În concluzie, cinci experți europeni vor selecta proiectele, iar directorul Centrului de Proiecte Timișoara decide aprobarea lor.
Conform calendarului „apelului de proiecte”, contractele de finanțare vor fi semnate în perioada 15 iulie – 16 august, iar „cheltuielile pentru care se solicită finanțare se pot efectua doar după data semnării contractului”. Detalii, AICI!
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XTimisoara capitala GHEI 2023
Ce restarteaza cu 4 milioane lei?? Nu o zis fritzi ca nu are bani sa ne faca adapost pentru biciclete? Gunoi ordinar, mizerie mai ceva ca la robulace. Sifonari de ban public spre ong-uri si asociatii de facatori de laba in cerc. Astia se lauda intre ei pentru fapte marete majoritatea fantezii pe gramezi pe bani. Deci fritzi am inteles: nu sunt bani.
Asa acuma banii merg in buzunarele care trebuie in rest tot nimica concret o sa vedem .
Ai baieti tu sti ca bataia doare? sa vezi ce iti sparg eu fatza
Termenul este depasit de mult.
Era 2021, deci, la multi ani si bafta!
TERMINATI CU PROSTIA ASTA DE CAPITALĂ CULTURALA că deja neam saturat de ea. Avem probleme muuult mai stringente și care ne reduc grav traiul, și bunăstarea. Poate în al doilea mandat a lui Fritz…
finantarea/plata catre..
campania electorala din 2020