„Felicitări, Timișoara! Succes! Baia Mare merge mai departe”. Acesta a fost mesajul scurt pe care echipa Baia Mare 2021 l-a postat pe Facebook.
Clujenii au transmis și ei felicitări orașului de pe Bega.
„Felicitări Timișoara! Capitala Europeană a Culturii în 2021 va fi Timișoara! Juriul european a desemnat astăzi Timișoara drept propunerea României pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. (…) Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii, cea care a coordonat programul cultural și strategia municipiului Cluj-Napoca în această competiție, transmite sincere felicitări echipei Timișoarei și celorlalte echipe finaliste. (…) Cluj-Napoca este astăzi o comunitate care se înțelege mai bine pe sine, o comunitate conștientă de problemele pe care le are, dar conștientă că poate oferi și soluțiile la aceste probleme. La capătul a șase ani de efort constant am reușit să închegăm un proiect cultural unic, de care suntem mândri, o identitate culturală a unui oraș care și-a început parcursul spre o dimensiune europeană, abordată extrem de curajos prin «zgândărirea» unor răni nevindecate, dar aflate în curs de vindecare. Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii mulțumește tuturor prietenilor, colaboratorilor și susținătorilor săi pentru pasiunea și dedicarea depuse în numele unui scop comun. Suntem încântați de felul în care comunitățile Clujului au reacționat la presiunea pe care această competiție a adus-o cu sine și de rezultatul final al colaborării lor, o strategie sănătoasă de dezvoltare urbană și personală prin intermediul culturii, pe care toate aceste comunități și-au asumat-o voluntar și au început să o aplice”, au scris pe Facebook reprezentanții echipei Cluj-Napoca 2021.
Postarea de pe rețeaua de socializare a conținut și un mesaj din partea lui Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală.
„Felicitări în primul rând câștigătorilor! A fost o onoare pentru mine să fiu implicat în acest proiect pentru o perioadă atât de lungă. Sunt foarte multe persoane cărora doresc să le mulțumesc pentru susținerea și încrederea acordate necondiționat unui proiect care deja a schimbat în cei șase ani profilul cultural al orașului”, a transmis Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii”, a spus Moroșanu.
De asemenea, pe pagina Cluj-Napoca 2021 a fost inclus și mesajul primarului Clujului, Emil Boc.
„Mulțumesc comunității clujene pentru implicarea și susținerea proiectului nostru cultural. Doresc să-i asigur că munca lor nu va fi abanadonată și proiectul Asociatiei va merge mai departe, chiar dacă titlul a plecat azi în altă parte” a spus Boc.
Un mesaj de încurajare a venit și din partea echipei București 2021.
„Bucureștiul salută Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii! Povestea orașului (in)vizibil nu se oprește, însă aici. Împreună am pus Bucureștiul în mișcare, și vom continua să punem în aplicare ce ne-am propus”, a fost scris în postarea de pe Facebook a București 2021.
De asemenea, primarul capitalei, Gabriela Firea, a transmis, tot prin intermediul rețelei de socializare, câteva cuvinte despre decizia juriului. Aceasta susține că se aștepta ca Bucureștiul să nu obțină titlul, dar nu a dorit să spună acest lucru înainte de anunțul oficial.
„Am fost de la început conștientă că Bucureștiul nu are prima șansă în această competiție pentru titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021. Dacă vă uitați la orașele care au purtat acest titlul în ultimul deceniu, dar și mai în spate, veți vedea că foarte puține dintre câștigătoare erau și capitale administrative în statele pe care le reprezentau. Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre în circuitul cultural european. Deci era evident ca prima opțiune a celor care analizează astfel de dosare e spre orașele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureștiul în ceea ce privește infrastructura, programele culturale sau potențialul turistic. Acesta e motivul pentru care, de la bun început, Bucureștiul nu a plecat cu prima șansă în această competiție. Nu am vrut sa spun toate aceste lucruri înainte, pentru ca nu am dorit sa îi descurajez pe cei care au făcut parte din echipa care a muncit în acest proiect si cărora vreau să le mulțumesc pentru tot efortul depus. Așadar, decizia nu ne surprinde și nici nu ne întristează. Pentru că până la urmă, scopul nu este neapărat de a câștiga titlul în sine, deși e important și acest lucru. Dar mai important cred că este parcursul, competiția în sine. Pentru că fiecare oraș participant, își construiește o strategie culturală pe termen lung, planifică anumite activități culturale pentru locuitori și face acțiuni concrete pentru sprijinirea diversității culturale. Bucureștiul deja a făcut acest lucru. Avem o strategie culturală, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activități culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clară de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetățeni, de a stimula activitățile culturale și de a dezvolta infrastructura culturală în cartiere, nu doar în zona centrală. Toate acestea sunt acumulări care ne rămân după această competiție. Prin urmare, chiar dacă nu am luat titlul de Capitala Culturală Europeană, consider că bucureștenii sunt câștigători, pentru că ei au câștigat tot ce am făcut până acum în acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anunțat deja că voi crește bugetul alocat de Primăria Generală pentru activitățile culturale și veți vedea că roadele muncii noastre în această candidatură se vor vedea foarte curând. Felicit orașul Timișoara care va deține din partea României titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021. Este un succes care trebuie apreciat”, a scris Firea.
Nu în ultimul rând, președintele României, Klaus Iohannis a felicitat Timișoara pentru victoria de vineri, 16 septembrie.
„Felicitări Timișoarei pentru reușită! Să câștigi titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 înseamnă multă muncă, voință și dedicație din partea autorităților și a întregii comunități deopotrivă. Îmi aduc aminte cu drag de experiența Sibiului în 2007. A fost un an de triumf, iar cel mai important este că Sibiul a rămas pe marea scenă culturală a Europei și continuă să atragă noi și noi vizitatori. Timișoara este pentru mine un oraș al libertății, al tinereții, al amintirilor despre cazarmă, despre anul 1989, când, urmând exemplul timişorenilor, am ieşit şi eu în stradă. Este un loc al multiculturalității și al deschiderii către nou, în care diversitatea are farmecul său aparte. Mă bucur nespus de mult că „Orașul luminilor” va face România să strălucească și mai mult peste hotare!”, a spus președintele.
De asemenea, Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 a transmis și ea un mesaj:
„You are THE BEST, Timisoara people! (n.r. – Timișoreni, sunteți cei mai buni!)”.
Articole pe aceeași temă:
Victorie! Timisoara este Capitala Europeana a Culturii 2021
Momentul adevarului. Vineri aflam daca Timisoara primeste titlul de Capitala Culturala Europeana
Timisoara, in finala nationala pentru Capitala Culturala Europeana 2021, alaturi de alte trei orase
Citiți principiile noastre de moderare aici!