Asociația Documentor a lansat la Timișoara o campanie de promovare pentru înființarea unui centru regional de film, „West Romania Film Center”, cu ajutorul unor fonduri norvegiene nerambursabile.
Proiectul include crearea unui Fond Regional de Film, dar și atragerea de producători de film care își doresc să filmeze în Banat și în zona de Vest.
„Timișoara are o strategie culturală iar unul din obiective constă în crearea unui fond de filme regional. Noi venim în întâmpinarea acestei idei. A venit pandemia și am pus totul «pe hold» până când au venit aceste fonduri norvegiene. Încercăm să le propunem celor din regiunea de Vest să își facă propriul instrument de finanțare a producției de film. Producția de film de la noi din țară e finanțată prin Centrul Național al Cinematografie, care îndreaptă o mare parte din fonduri spre București. Dar pe lângă finanțatorul național, contează și cel regional – de aceea vrem să facem ceva de așa o natură și la Timișoara, prin contribuția autorităților locale, a Camerelor de Comerț”, a explicat producătorul de film Florin Iepan.
Acesta consideră că un centru regional de film ar putea atrage mulți bani în regiune, dând exemplul serialului „Hackerville”, care s-a filmat la Timișoara și a lăsat aproape 1 milion de euro în economia locală.
„Aici, în zonă, discutăm de arhitectură, zonă post-industrială, decoruri, sunt mulți actori, suntem foarte aproape și de Ungaria – care este unul din marii jucători pe piața de producție internațională de film. Le ei se fac foarte multe producții. Avantajul e că se pot aduce foarte rapid echipamente din Ungaria, e mai simplu să aduci de acolo decât de la București, distanța și infrastructura e mai bună spre Budapesta. E castelul de la Hunedoara, orașe interesante: Timișoara, Arad, Reșița, Oradea. Depinde de subiectul filmului, dar e o versatilitate foarte mare”, a mai subliniat Florin Iepan, directorul Asociației Documentor.
În cadrul aceluiași proiect, reprezentanții Documentor vor merge în Norvegia, unde se vor întâlnii cu specialiști în domeniu pentru a înțelege cum funcționează un asemenea fond regional de film, cum este finanțat și care sunt beneficiile pentru economia locală.
Al doilea proiect realizat prin fonduri norvegiene nerambursabile constă într-un atelier de animație, intitulat Arcticmotion.
„Vom lansa un atelier de animație care se numește Arcticmotion. Tineri din Norvegia și România vor participa împreună la o creație colectivă: un scurtmetraj de animație. Lucrăm cu un expert norvegian din regiunea Nordland, dar și cu o expertă din România, Manuela Marcovici din București. Vom încerca să construim o animație non-ficțiune. E un atelier ce va ține câteva luni și ce va produce un scurt filmuleț pe un subiect pe care încă îl discutăm”, a spus Călin Meda, director artistic Documentor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!