Vineri, la Timișoara, a avut loc marea deschidere a TM2023. La Ceremonia de Gală au participat oficiali de rang înalt din aproape 50 de țări, printre ei numărându-se parlamentari și europarlamentari, primari ai orașelor cu care Timișoara este înfrățită, ambasadori, reprezentanții Casei Regale – Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, ministrul Culturii Lucian Romășcanu și premierul Nicolae Ciucă.
După aceea, în Piața Unirii s-a dat startul distracției. Pe scenă au urcat Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și Alyona Alyona. La ora 20, Timișoara a primit premiul Melina Mercouri. Comisarul european Adina Vălean a înmânat orașului acest premiu pentru „îndeplinirea cu succes a obligațiilor asumate prin dosarul de candidatură”. Vă reamintim, premiul vine însoțit de 1,5 milioane de euro, sumă care va fi folosită pentru promovarea TM2023.
Aproximativ 10.000 de spectatori s-au bucurat apoi de un spectacol grandios oferit de Duchamp Pilot & Muaré Experience, după care au dansat pe muzica celor din Taraf de Caliu și a oaspeților lor. De remarcat au fost organizarea și atmosfera civilizată; forțele de ordine dirijau traficul (mai ales în condițiile în care anumite străzi au fost închise) și supravegheau mulțimile, echipajele de ambulanțe erau pe poziții, voluntarii în uniforme galbene se plimbau printre cei prezenți și se asigurau că totul decurge conform planului, iar centrele de informare erau luminate, semnalizate și pline de oameni pregătiți să acorde o mână de ajutor.
Evenimentul de vineri a atras vizitatori din întreaga lume, însă acesta face parte dintr-o strategie mai amplă, care pe termen lung să consolideze comunitatea locală, promovând cultura și accesul la ea. Astfel, evenimentele continuă.
Sâmbătă, 18 februarie, sub titlul „Idei care schimbă lumea”, filozoful german Peter Sloterdijk și scriitorul și regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei și filosofia filmului”. Conferința are loc de la ora 16, în Aula Magna a Universității de Vest.
La Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” are loc deschiderea, în prezența artiștilor și a curatorilor, expoziției colective centrale „Chronic desire – Sete cronică”. Aceasta este urmată de o sesiune de dialog pe tema ecologiei și politicii într-o lume aflată în schimbare.
La Universitatea Politehnica Timișoara, de la ora 10 începe XR Show Spotlight Heritage Timișoara; Experimentarium. XR Show Spotlight Heritage Timișoara oferă între 18-19 februarie 2023, orele 10–17, tururi ghidate în Experimentarium și Muzeul UPT cu tehnologii digitale (realitate augmentată/virtuală/mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele cinci simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei).
La Stația de Tratare a Apei Urseni, de la ora 11, copiii și tinerii scriitori au ocazia să se întâlnească și să participe la un atelier susținut de scriitorul Robert Șerban. Tot la Uzina de Apă vor avea loc tururi ghidate.
Între orele 12 și 18, la Casa Tineretului au loc spectacole de teatru senzorial puse în scenă de Teatrul Senzorial Labirint „Refugiul”. Tot aici au loc ateliere transdisciplinare, dar și un panel cu 13 speakeri locali pe teme sociale, comunitare, sustenabile și artistice.
La INDECIS artist run space (Str. Coriolan Brediceanu 2) va putea fi vizitată expoziția „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului”, accesul fiind gratuit. Expoziția prezintă traiectorii și dinamici care au pornit din comunitățile SF, din fandomul primar SF, dar care acum aparțin tuturor. Conceptul pornește de la ideea că oriunde ne-am afla, chiar și în cel mai izolat loc imaginabil, extremitatea realității contemporane ne duce în SF, cu întâlniri de gradul trei la tot pasul.
De la ora 18:30, la Palatul Culturii va concerta cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson. În deschiderea concertului va urca pe scenă cântăreața EMAA, originară din Lugoj.
Între orele 10 și 17, va putea fi vizitată expoziția „Laboratoarele Memoriei”, la sediul Asociației Pietatea Bănățeană. Laboratoarele Memoriei deschide către public un spațiu inedit, la granița dintre cartierele Cetate și Fabric, într-un format inovator care îmbină arta contemporană cu o practică răspândită dar ignorată, respectiv pregătirea pragmatică pentru părăsirea vieții.
Evenimentele sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Mai multe detalii, AICI.
Trimite articolul
XIoan Holender a spus ce era de spus … cultura a lipsit.
Manifestarile au fost foarte slabe. Continua la acelasi nivel. Neamtul reuseste sa dezamagaeasca fara sa greseasca.