Vineri, la Timișoara, a avut loc marea deschidere a TM2023. La Ceremonia de Gală au participat oficiali de rang înalt din aproape 50 de țări, printre ei numărându-se parlamentari și europarlamentari, primari ai orașelor cu care Timișoara este înfrățită, ambasadori, reprezentanții Casei Regale – Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, ministrul Culturii Lucian Romășcanu și premierul Nicolae Ciucă. După aceea, în Piața Unirii s-a dat startul distracției. La ora 20, Timișoara a primit premiul Melina Mercouri. Aproximativ 10.000 de spectatori s-au bucurat apoi de un spectacol grandios oferit de Duchamp Pilot & Muaré Experience, după care au dansat pe muzica celor din Taraf de Caliu și a oaspeților lor.
Sâmbătă, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și FABER au lansat expoziția Mirroring the Ecosystem din cadrul proiectului Bright CityScapes, iar la Palatul Culturii a concertat cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson.
Evenimentele de vineri și sâmbătă au atras vizitatori din întreaga lume, însă acestea fac parte dintr-o strategie mai amplă, care pe termen lung să consolideze comunitatea locală, promovând cultura și accesul la ea. Astfel, evenimentele continuă.
Duminică, 19 februarie, la Librăria La Două Bufnițe vine Adriana Babeți să dezbată de ce Dicționarul romanului central-european din secolul XX, un produs intelectual unic, a apărut la Timișoara, alături de importanți scriitori, critici literari și traducători români, polonezi, germani, maghiari, cehi, sârbi, slovaci, la ora 11.
La Stația de Tratare a Apei Urseni, de la ora 11, au loc tururi ghidate de patrimoniu industrial și networking brunch.
În cadrul expoziției colective centrale „Chronic desire – Sete cronică”, de la 11, are loc prezentarea RomaMoMA & performance Harun Morrison feat. Petre Ionuțescu, urmată de un tur ghidat al intervențiilor din jurul Pieței Libertății, cu Matei Bejenaru și Sead Kazanxhiu și de un altul performativ, cu tramvaiul desenat de și cu Dan Perjovschi.
În Piața Libertății, de la 12, are loc un tur ghidat al operelor de artă din spațiul public (Dan Perjovschi, Matei Bejenaru, Sead Kaxanihu).
Între orele 12 și 18, la Casa Tineretului au loc spectacole de teatru senzorial puse în scenă de Teatrul Senzorial Labirint „Refugiul”. Tot aici au loc ateliere transdisciplinare, dar și un panel cu 13 speakeri locali pe teme sociale, comunitare, sustenabile și artistice.
De la 12 și 18, îi veți vedea pe păpușarii de la Teatrul de Păpuși Kabóca Veszprém și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara cu marionete unice care reprezintă animăluțe acvatice din zona lacului Balaton.
Începând cu ora 14, la spațiul MONO puteți să vedeți proiectul Fluid Memory al artistei Ioana Vreme Moser, care reflectă înapoi la o tehnologie digitală care nu necesită multe resurse pentru a funcționa, doar simpla materie fluidă ghidată de fenomene naturale.
Pe suprafața exterioară a Podului de Fier găsiți o instalație artistică care va transmite către publicul larg un mesaj clar, concis și transparent: „Te aștept, în 2023, să vizitezi Timișoara – Capitala Europeană a Culturii”.
De la 19:30, pe Cazarma U din Unirii, Baletul Orașelor/Ballet of the Cities construiește o punte internațională între orașele gemene Karlsruhe și Timișoara, prin proiecții de diverse scene de balet coregrafiat.
Casa de Cultură a Studenților din Timișoara devine hub cultural interdisciplinar, unde poți participa la următoarele activități: oxpoziție cu vernisaj în Spațiul Expozițional B8, ateliere de ceramică, linogravură și sunet precum și două spectacole de teatru, două concerte muzicale, lectură publică de poezie însoțită de suport audiovizual și un performance. Înscrierea la ateliere este gratuită și disponibilă online și fizic la Casa de Cultură a Studenților. Evenimentele sunt destinate publicului larg, fiind facilitate de 30 de artiști.
La INDECIS artist run space (Str. Coriolan Brediceanu 2) va putea fi vizitată expoziția „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului”, accesul fiind gratuit. Expoziția prezintă traiectorii și dinamici care au pornit din comunitățile SF, din fandomul primar SF, dar care acum aparțin tuturor. Conceptul pornește de la ideea că oriunde ne-am afla, chiar și în cel mai izolat loc imaginabil, extremitatea realității contemporane ne duce în SF, cu întâlniri de gradul trei la tot pasul.
De la ora 18, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul va concerta Lajkó Félix & Vołosi. În deschiderea concertului va urca pe scenă Irina Sârbu & band.
Puteți participa la tururi ghidate în Experimentarium și Muzeul UPT cu tehnologii digitale (realitate augmentată/virtuală/mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele cinci simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei), între orele 10–17.
Între orele 10 și 17, va putea fi vizitată expoziția „Laboratoarele Memoriei”, la sediul Asociației Pietatea Bănățeană. Laboratoarele Memoriei deschide către public un spațiu inedit, la granița dintre cartierele Cetate și Fabric, într-un format inovator care îmbină arta contemporană cu o practică răspândită dar ignorată, respectiv pregătirea pragmatică pentru părăsirea vieții.
Evenimentele sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Mai multe detalii, AICI.
Trimite articolul
XDA, da ” programul ” continuua ca doar e bugetat, long time ago – pen ” cimisoara ”
CIMISORENILOR
SAU mai schimbat … lucrurilii & 🙂 pa aici.