69% dintre organizatori consideră că evenimentele și proiectele au reușit să implice direct publicul prin formate interactive, care îmbunătățesc înțelegerea și aprecierea actului artistic și a producțiilor culturale. Majoritatea organizațiilor implicate în Programul Timișoara 2023 (61%) s-au bazat pe voluntari pentru a implementa în mod eficient proiectele și evenimentele, iar 30%, respectiv 27% dintre organizații au apelat la parteneriate cu universitățile și școlile din Timișoara în acest sens.
Creșterea accesului la cultură a fost o prioritate pentru organizatori: 36% au implicat grupuri minoritare (culturale, religioase, sexuale), 34% persoane cu acces limitat la infrastructura culturală, 27% grupuri vulnerabile și 24% persoane cu dizabilități. În ceea ce privește participarea publicului vulnerabil, 63% dintre organizatori consideră că măsurile implementate au fost eficiente, facilitând participarea acestora în mod real și semnificativ.
Acestea sunt o parte dintre concluziile studiilor de evaluare a rezultatelor Programului cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii,” realizate la inițiativa Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara. Raportul complet va fi publicat în martie 2025.
Aproape 90% dintre operatorii culturali consideră colaborarea internațională esențială sau foarte utilă. Dintre avantajele remarcate, schimbul de know-how și bune practici a fost cel mai apreciat (83%), urmat de împărtășirea de resurse (44%) și dobândirea de competențe de implementare a proiectelor (39%).
„Munca de evaluare a rezultatelor acestui program a fost atipică, pentru că ne-am propus să trecem dincolo de cifre, pentru a surprinde cum s-a schimbat modul de a face cultură la Timișoara. Cred că este nevoie să urmărim și să încurajăm nu doar cunoașterea a ce s-a realizat, ci mai ales înțelegerea a cum au fost posibile aceste rezultate și cum s-ar putea continua acest drum bun”, a transmis, marți, Raluca Iacob, coordonatoare monitorizare-evaluare rezultate și impact Program Timișoara 2023.
Anul 2023 a adus la Timișoara un număr record de evenimente culturale de la spectacole de teatru, film, dans, muzică la expoziții. Aproape 70% dintre timișoreni și cei care locuiesc în zona metropolitană a orașului au participat la cel puțin un eveniment din Programul Timișoara 2023 și peste 90% din zona metropolitană, Banatul urban și cel rural au fost mulțumiți și foarte mulțumiți de viața culturală a orașului.
Datorită Programului Timișoara 2023, ponderea timișorenilor care apreciază viața culturală locală a crescut, ajungând la 63,9%, ceea ce reprezintă o evoluție importantă. De altfel, marea majoritate a timișorenilor (75,8%) consideră că oferta culturală este de calitate.
Potrivit studiului, publicul cultural constant, care frecventează activitățile culturale de cel puțin 2-3 ori pe an, a crescut de la 21,9% în 2018 la 33,9% în 2023.
Pe lângă creșterea publicului local, Timișoara a înregistrat o creștere de 25% a numărului de turiști față de 2022, cei mai mulți vizitatori provenind din Serbia, Italia și Germania. Datele de mobilitate urbană arată că numărul vizitelor din Germania s-a dublat în decembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă din 2022, evidențiind impactul internațional al programului.
În anul 2023, diverse spații de referință din Timișoara, inclusiv galeriile Bastion 1, 2 și 3, curtea și parterul Centrului de Proiecte, Galeria 5, MX– Muzeul „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania au găzduit peste 150 de expoziții, instalații artistice, ateliere, dezbateri, lansări de carte și spectacole. Aceste evenimente au reunit peste 48.000 de participanți, confirmând deschiderea și interesul comunității pentru cultura accesibilă în spații diverse.
„Anul 2023 a adus la Timișoara peste 5.000 de artiști, într-o desfășurare culturală de amploare. Printre aceștia s-au numărat și nume sonore precum Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, José González, Jay-Jay Johanson artiști care au concertat pentru prima dată în vestul României, oferind publicului timișorean momente artistice memorabile”, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură a Municipiului Timișoara.
La nivelul percepției publice, marea majoritate a timișorenilor (78,6%) consideră că Programul a reflectat diversitatea culturală a orașului și că a adus transformări pozitive Timișoarei (78,4%).
De asemenea, un procent similar au considerat că Programul a fost unul de succes, cu care Timișoara se poate mândri și care a contribuit la creșterea calității vieții în oraș.În ansamblu, Timișoara 2023 a construit o scenă culturală vibrantă și diversă, a dezvoltat turismul, a încurajat încrederea și sentimentul de apartenență la comunitate și a oferit publicului o experiență culturală mai bogată.
Datele provin din studiile contractate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara pentru evaluarea Programului Timișoara 2023 în 2023 și 2024 și au fost realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, respectiv de echipa conf.dr. Delia Nadolu și conf.dr. Bogdan Nadolu. O parte dintre date sunt concluzii ale Barometrului de Calitate a Vieții, realizat de Universitatea de Vest din Timișoara pentru Municipiul Timișoara în 2024.
Citiți principiile noastre de moderare aici!