Vă reamintim că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 31 august, câteva modificări la ordonanța de urgență privind programul Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii.
Sâmbătă, primarul Dominic Fritz a transmis că modificările au fost date pentru a sprijini „pe linie de partid” Consiliul Județean Timiș. Fritz a mai spus că primăria pierde 40 de milioane de lei. El a fost susținut de către deputatul Alfred Simonis (PSD).
Marți, reacția a venit din partea reprezentanților administrației județene.
Alin Nica, liderul CJ Timiș, a avut replici dure la adresa foștilor parteneri de alianță. Liberalul a afirmat că PSD și-a subordonat USR la Timișoara și că prin „plângeri de fată mare” vor să ascundă în spate lipsa de acțiune a Primăriei Timișoara.
„A fost, de fapt, o chestiune concertată și coordonată de administrația USR, de fapt, de alianța PSD-USR de la Timișoara. Îmi este foarte clar, după ultimele ieșiri publice, la fel de coordonat, de faptul că PSD și-a subordonat USR la Timișoara. Este un atac total nejustificat și fără niciun fel de bază factuală al administrației Fritz, la mine personal, la administrația pe care o conduc și la Ministerul Culturii, pe tema investițiilor în cadrul programului de Capitală Europeană a Culturii Timișoara 2023 și cu privire la ordonanța de urgență recent adoptată de către Guvernul României pentru prelungirea termenului de implementare a proiectelor cuprinse în lista de investiții. Toate aceste atacuri necesită un răspuns aplicat, bazat pe documente, pe chestiuni factuale care există și pe fapte, nu pe declarații lacrimogene și plângeri de fată mare care vor să ascundă în spate lipsa de acțiune, totalul neprofesionalism din partea conducerii primăriei în abordarea acestei probleme foarte importantă pentru Timișoara și faptul că au creat un prejudiciu Timișoarei prin neatragerea acestor bani sau promovarea unor proiecte care nu erau eligibile conform ordonanței la care a lucrat și Dominic Fritz, și eu și Demeter Andraș când a fost secretar de stat la Cultură în primăvara anului trecut”, a afirmat Alin Nica.
Ordonanța discordiei
Președintele CJ Timiș a mai spus că municipalitatea a solicitat Ministerului Culturii, joia trecută după ce ordonanța a fost adoptată, să modifice termenul de finalizare a lucrărilor până la finalul anului 2024.
„Ei se plâng că s-a prelungit termenul și că ei sunt în grafic neprezentându-ne nicio situație cu privire la proiectele care sunt în implementare și care trebuiau finalizate. Proiecte moștenite de la administrația liberală condusă de primarul Robu și iată nefinalizate nici la trei ani de când au preluat mandatul. Ce era așa de complicat să reabilitezi niște cinematografe și să duci la bun sfârșit acel proiect de modernizare, de adaptare, de fapt că nu era o construcție extraordinară a fostului depou de tramvaie și alte câteva astfel de investiții? Tot incompetența și lipsa de profesionalism i-a dus în starea în care acum să se plângă că trebuie să dea banii înapoi. De ce trebuie să dea banii înapoi? Vă spun de ce trebuie să dea banii înapoi, pentru că atunci când s-a aprobat modificarea la Ordonanța 42/2019 privind susținerea desfășurării programului național Timișoara Capital Europeană a Culturi în anul 2023, s-a abrogat mecanismul de finanțare pentru investițiile prevăzute în anexa numărul 1 la ordonanța inițială. Deci practic tot ce era în anexa numărul 1 și noi am avut acolo Biblioteca Județeană a fost eliminat și s-a stabilit un alt mecanism mai simplu, fără contract de finanțare așa cum era înainte și scrie explicit aici că se reziliază contractele de finanțare anterioare. Ministerul, conform noii proceduri, ne-a cerut o nouă listă de proiecte pe care să o înaintăm, o listă cu cheltuieli care pot fi realizate în acest interval scurt de timp, rămas până la finele anului 2023”, a afirmat Alin Nica.
Potrivit acestuia, problema nu este doar cu Ministerul Culturii, problema va fi și cu Curtea de Conturi.
„Problema este în principal că banii nu vor mai putea fi cheltuiți, cel puțin mai au o mică șansă. Să vină acum, profitând de noua prelungire a termenului de implementare a proiectelor, cu o nouă listă de proiecte, fezabile a putea fi implementate până la 30 iunie 2024 și să reușească să atragă cât mai mulți bani din această finanțare. Sau să discute cu stăpânul său, domnul Fritz, să discute cu stăpânul Simonis și să-i modifice în Parlament, dar așa cum trebuie, nu pe ureche, legea astfel încât să-i fie de folos. A te adresa către Consiliul Județean, și către mine personal, în modul în care a făcut-o, pentru a acoperi o lipsă de profesionalism și un eșec personal în realizarea programului, și cultural, și de investiții al Capitalei Europene a Culturii, este incalificabil și arată cea mai joasă speță a acestui personaj politic, care se numește Dominic Fritz (…) Cred că deprofesionalizarea Primăriei de către Dominic Fritz e cauza acestui eșec. Oameni profesioniști au plecat în alte părți, au adus oameni de o calitate îndoielnică. Cred că și un primar de la cea mai săracă comună din județ ar putea face mai mult pentru Timișoara”, a mai spus, marți, Alin Nica.
Șeful CJT a mai precizat că lista de investiții a instituției este în grafic și va fi dusă la capăt, ba chiar a făcut economii la achizițiile publice.
31 de investiții pe lista CJT
Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș, a precizat că instituția are o listă de 31 de investiții, pe care o găsiți AICI, dintre care 14 sunt terminate, iar una singură prezintă riscul să nu fie gata la timp. Este vorba despre o clădire multifuncțională la Muzeul Satului Bănățean.
Dan Diaconu, fost viceprimar în mandatul trecut, în clipa de față consilier personal al lui Nica, s-a referit la faptul că municipalitatea nu a reușit să termine investiții pentru infrastructura culturală cuprinse în dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană precum Multiplexity (fostul depou STPT) sau Centrul Cultural Mărășești (la fosta clinică de dermatologie).
Reacția viceprimarului Ruben Lațcău
Contactat de Tion pentru o reacție, viceprimarul Ruben Lațcău a afirmat că „domnul Nica trăiește într-un univers paralel. Poate de la Dudeștii Noi situația se vede altfel, dar ar trebui să le explice timișorenilor de ce, practic, vrea să le ia acum 40 de milioane de lei”.
Lațcău a mai spus că „din câte văd eu fiecare zi la televizor, PNL-ul este balamaua de la ușa de la cămara PSD-ului, pe care PSD-ul o deschide și-o închide când vrea. Din câte am văzut eu, miniștrii PNL-ului sunt cu totul subsumați politic premierului PSD. Din câte am văzut eu, inclusiv președintele PNL-ului, domnul Ciucă, răspunde la apelul pe care PSD-ul îl dă în orice moment al zilei și al serii, ca atare eu nu înțeleg această declarație, probabil este, nu știu, un complex de inferioritate pe care dânsul o are și ăsta e modul în care și-l exprimă în spațiul public”.
Viceprimarul USR Ruben Lațcău ne-a mai declarat că „vedem la televizor în fiecare zi că avem o alianță PSD-PNL care încet, încet duce țara de râpă. Despre ce alianță USR-PSD vorbim? Nu înțeleg aceste minciuni ale domnului Nica, de păcate, îi sunt caracteristici”.
În ceea ce privește lista de investiții pentru infrastructura culturală a Primăriei Timișoara, vicele a declarat că „Ministerul și-a sumat că va finanța cinematografele. În acest moment, Victoria este finalizat, Timișul este finalizat, Studio este la 70%, Dacia este la 70%. Ce vrem? Să facem din nou aceeași pe care am făcut-o deja? Să demolăm cinematograful, să-l construim din nou? Cum putem noi să refacem investiția care deja este făcută? Ministerul Culturii și-a sumat în 2016 că va da acești bani. Primăria Timșoara, de bună credință, a implementat aceste proiecte și, în acest moment, unul dintre aceste cinematografe este deja deschis. Și până la sfârșitul anului vor fi deschise încă trei. Cu siguranță, dacă Consiliul Județean nu este în stare să absoarbă acești bani, și vedem că nu este în stare să absoarbă acești bani, pentru că n-au făcut nimic în toți anii aceștia, Primăria Timșoara este dispusă să preia această finanțare și, cu siguranță, până la jumătatea anului viitor, îi absorbim cu toții pe alte proiecte pe care deja le aveam”.
Pe aceeași temă:
Timișoara, Capitala Culturală a orgoliilor politice. Războiul Fritz-Nica periclitează proiectul
„Ordonanța Austerității”, modificată pentru a salva programul TM2023
Trimite articolul
XCJT a pus… panouri in fata Muzeului de Istorie. Muzeul n-a fost in stare sa-l faca. Era prea ocupat.
Timisoara Capitala Culturală Europeană ? CEL MAI MARE EȘEC DIN 89 ÎNCOACE !! In 8 luni nu au fost in stare sa atragă nici măcar 200 mii de turiști. Clujul a atras 400 mii in 4 zile de Untold. Suntem la coada clasamentului / turiști atrași. Ar trebui trasi la răspundere și demiși toți analfabeții care răspund de acest proiect. O RUȘINE !