În contextul în care Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă dificilă, după un șir lung de scandaluri și multe incertitudini, a venit un anunț din partea Comisiei Europene privind decalarea perioadei dedicate capitalelor culturale europene din anii 2020-2021.
Vicepreședintele Margaritis Schinas și comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, vor propune colegiului comisarilor europeni decalarea perioadei evenimentelor culturale dedicate capitalelor culturale europene 2020-2021. Ei vor solicita modificarea Deciziei 445/2014 care reglementează acțiunea Capitalelor Europene ale Culturii, pentru a prelungi termenul celor două capitale din acest an până în aprilie 2021, pentru Rijeka și Galway. De asemenea, vor solicita amânarea orașului Novi Sad pentru 2022 și exercitarea titlului pentru Timișoara și Elefsina în 2023. Dacă această propunere va fi adoptată, în 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxembourg) și Novi Sad (Serbia), iar în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România).
„Această intenție comunicată de reprezentanții Comisiei Europene este doar o etapă, decizia finală aparține Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. Până la o decizie definitivă, noi vom desfășura programul cultural pentru acest an și vom începe reprogramarea etapelor”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Procesul legislativ european privind capitalele europene culturale nu va fi unul foarte rapid, astfel că până la sfârșitul lunii iulie vor avea loc consultări la nivelul Comisiei Europene, după adoptarea propunerii, mijlocul lunii august, aceasta va fi trimisă către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. După ce va trece prin procesul legislativ, propunerea va fi adoptată cel mai repede în luna octombrie. Așadar, Timișoara va afla oficial când va fi capitală culturală europeană abia în câteva luni.
„Acesta ar fi un gest de solidaritate între toate capitalele europene ale culturii în cauză, care să reflecte spiritul Uniunii Europene!”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.
Acest context unic pentru Uniunea Europeană este cauzat de pandemia de coronavirus, care a blocat evenimentele culturale în toate țările europene, iar discuțiile de amânare a capitalelor culturale 2020 și 2021 se poartă de la începutul epidemiei.
Trimite articolul
XAsa e ceva de genu: ”N-ati facut oricum nimic pana acum, mai luati de aici 2 ani bonus ca sa continuati tot asa!” Absolut penibil. Felicitari Primariei TM care planteaza muscate si instaleaza borduri…actiuni culturale intense!
Asta inseamna ca e timp sa renoveze centrul ala infect, nu doar sa miste dalele. Si sa faca ceva si cu muzeul ala din centru.
Acuma fiecare Timișorean poate să-și pună unele întrebări și să-și facă o imagine proprie numai așa ca informație pentru alegerile care urmează!!!
pai si toate afisele cu 2021 au fost degeaba? putem macar ca taiem cu pixul peste 1 si sa punem 3 ca sa nu mai cheltuim bani aiurea?
Ok, dar sa returneze banii incasati toti cei care in aceasta perioada au bagat in buzunar zeci de mii de euro pentru nimic! O gramada de fripturisti si piscotari, persoane puse doar pe parandarat, cu nimic de oferit in schimb. Vedeti lista publicata recent, sa vedeti cine s-a infipt in banii alocati acestui absolut nemeritat proiect. Evenimente de doi bani cu pseudo artisti, organizate de unii bagati acolo dinadins, fara vreo calificare, ba mai mult cu CV-uri masluite si cu nimic concret in spate.