Ediția din acest an a fost una care confirmă încă o dată anvergura și popularitatea acestui festival, peste 3.500 de spectatori luând parte la cele 30 de proiecții și evenimente programate în patru zile de festival. Actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici au format juriul care a decis filmul câștigător.
Grădina de Vară „Capitol”, a fost locul în care 750 de iubitorii au filmului s-au adunat, într-o proiecție sold-out, la premiera mondială a documentarului „Superhombre” (2019), produs la Timișoara, în prezenţa protagonistului, alpinistul Horia Colibăşanu, şi a echipei – realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi editorul Gabi Basalici.
Filmul de epocă „Domnișoara Paradis”, prezentat în gala de deschidere (Austria-Germania, 2017) a adunat tot la Grădina de Vară „Capitol” 400 de spectator, cu participarea actriței Maria Drăguș. În gala de închidere, unde a fost proiectată comedia polițistă franceză „Ancheta” (2018), în regia lui Quentin Dupieux.
Želimir Žilnik, cunoscut regizor sârb, a fost invitatul special al ediției, fiind omagiat printr-o retrospectivă de trei filme organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019 și premiat cu un trofeu onorific Ceau, Cinema!
Printre alte proiecții de succes s-au numărat cele cu filmul maghiar „Apusul” (2018, r. László Nemes), în prezența actorului Vlad Ivanov, care a susținut și un masterclass de actorie, cu filmul românesc „Arest” (2019, r. Andrei Cohn) și cu documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu.
Încărcată de emoție a fost și discuția prelungită de după proiecția documentarului „Timebox” (2018), cu regizoarea Nora Agapi și cu fotograful ieșean Ioan Matei Agapi, tatăl ei.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală si organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.
Parteneri culturali principali: Fundaţia Art Encounters şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!