Expoziția de talie europeană a reușit, miercuri, să stabilească o premieră pentru Muzeul Național de Artă Timișoara. Astfel, 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, au trecut pragul muzeului, marcând un record absolut la nivelul unei zile, pentru instituția culturală.
„Această participare impresionantă a insuflat muzeului o energie pozitivă, entuziasmul și curiozitatea tinerilor transmițându-ne un semnal emoționant, acela că noua generație știe să recunoască și să aprecieze valoarea patrimoniului artistic și este dornică să se apropie de esența artei europene. Afluența tinerilor pentru a descoperi universul inovator al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio demonstrează nu doar fascinația crescândă a acestora, ci și relevanța muzeului ca vector esențial al educației culturale, un spațiu al dialogului între generații și al cultivării aprecierii pentru valorile estetice și istorice.
Coordonarea minuțioasă a echipei muzeului în planificarea vizitelor, împreună cu implicarea esențială a instituțiilor de învățământ, a cadrelor didactice și a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a transformat această zi într-un exemplu de colaborare fructuoasă în slujba educației artistice, pentru care mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest succes”, au transmis reprezentanții Muzeului Național de Artă.
Deschisă în 16 noiembrie în Galeria Ioachim Miloia a Muzeului Național de Artă Timișoara, expoziția prezintă 43 de opere aduse de la Florența, prezentând în premieră pentru România una dintre picturile originale ale lui Caravaggio, „Băiat mușcat de șopârlă”. Alături pot fi văzute alte capodopere din epoca barocă, semnate de artiști din aria sa de influență, precum Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti etc.
Expoziția „Luminile lui Caravaggio”, organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, este realizată în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, fiind finanțată de Consiliul Județean Timiș.
Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!