Proiectul Restituiri Culturale Bănățene a fost inițiat de maestrul Victor Popa, regizor cu doctorat în estetică. Acesta este o figură distinctă în peisajul cultural timișorean, cu o arhivă personală care cuprinde o mulțime de filme documentare și interviuri strânse în peste cinci decenii de activitate.
Victor Popa dorește să readucă în atenția spațiul cultural bănățean o serie de figuri cu o istorie artistică bogată pentru acest spațiu de o inspirație nemărginită.
„Restituirea valorilor culturale bănățene pentru noua generație de cetățeni ai Uniunii Europene care trebuie să cunoască și să învețe cât mai mult posibil despre marile personalități ale Banatului care au adus o contribuție importantă la viața culturală și spirituală a zonei de vest, reprezintă un imperative”, a precizat regizorul Victor Popa.
Proiectul este derulat de Asociația Culturală Tradițională Negura, ai cărei reprezentanți au transmis că bănățenii au avut un nivel de trai mai ridicat decât alte regiuni ale României. Ei au fost supuși unor influențe majore și-au dovedit un simț civic, dar și tehnic deosebit și de aceea au putut progresa mai repede spre tot ce era nou în tehnică și tehnologie.
Așa au apărut Școala Politehnică, Medicina, dar și Universitatea de Vest considerate extrem de utile în dezvoltarea regiunii.
„Proiectul Restituiri Culturale Bănățene prezintă o serie de mărturii document dedicate Timişoarei, prin dialoguri şi portrete cu personalităţi de seamă ale urbei, din diferite domenii. Niciuna dintre provinciile româneşti nu are o cultură etnografică, anonimă, populară, atât de diferenţiată ca Banatul. Așadar, fie că vorbim de pictură, sculptură, muzică, teatru sau știință se caută revitalizarea unui spațiu cultural de o bogăție inestimabilă prin intermediul unor personalități care, prin spiritul lor liber transpus în lucrări de o valoare imensă, au creat fundamentul din care au rodit mai apoi, ca dintr-un arbore de inspirație, forme ale mândriei de a aparţine unei comunităţi cu o tradiţie culturală colosală”, au precizat reprezentanții asociației.
În cadrul proiectului ce a primit finanțare de la Consiliul Județean Timiș prin Programul TimCultura 2024 vor fi realizate cinci scurtmetraje documentare care cuprind convorbiri, confesiuni și amintiri cu mari valori ale Banatului: Octavian Maxim (sculptor), Francisc Valkay (coregraf și balerin), Suzana Fântânariu (grafician și pictor), Grigore Vieru și Nicolae Dabija (poeți), prof. Gelu Stan într-un moment muzical de excepție cu Luca Novac și alți taragotiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!