Luna aceasta, Ion Isăilă este lector invitat al Facultății de Arte și Design prin programul Visiting@WUT al Universității de Vest din Timișoara, iar expoziția va fi însoțită de o serie de cursuri și colocvii dedicate studenților.
La UVT ArtCenter de pe strada Oituz numărul 4 sunt expuse opere de grafică, multiples, carte de artist, miniaturi, arte decorative, documente, provenite de pe patru continente.
De la artă modernă și contemporană europeană, la obiecte de artă etnografică, tribală sau artă religioasă, lucrările din colecția Ion Isăilă au fost achiziționate sau primite de la artiști colegi, prieteni, profesori, elevi sau alți colecționari, multe dintre ele fiind cu dedicație personală. Colecția conține o serie de artiști români din țară sau diaspora și mulți artiști de renume internațional precum Joseph Beuys, Victor Vasarely, Bruce Nauman, Hanne Darboven.
„Dincolo de valoarea și estetica fiecărei lucrări în parte, cu povestea și istoricul ei, expoziția își propune o privire atentă și critică asupra fenomenului artelor vizuale, asupra condiției artistului în societate, în viața culturală și artistică.
Este vorba atât despre ideea de colecție, dar și despre rolul activ al colecționarilor privați în susținerea artiștilor și a artei contemporane. Faptul că însuși colecționarul este artist îi oferă o privilegiată privire dinăuntru a fenomenului”, au transmis reprezentanții Facultății de Arte și Design din cadrul UVT.
Miercuri, 10 aprilie, de la ora 15, la UVT ArtCenter va avea loc colocviul deschis „Artiști, colecții, colecționari”, în prezența artistului Ion Isăilă. Organizatori sunt: conf.univ.dr. Andreea Palade Flondor, prof.univ.dr. Camil Mihăescu, lector univ.dr. Andreea Lazea și conf.univ.dr.Remus Rotaru.
Ion Ilarion Isăilă s-a născut la Sibiu în anul 1953 și a studiat la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, apoi la Academia de Artă din Düsseldorf. Din 1984 locuiește și lucrează la Düsseldorf, în Germania.
Artistul participă la numeroase expoziții, tabere și rezidențe de creație. Lucrările sale se află în colecții de artă publice și private precum Kunstsammlung Chemnitz, Kunsthaus NRW Aachen, Muzeul Brukenthal, Fundația ASTRA Sibiu, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, UNArte București, Muzeul de Artă Suceava sau Artotheca Düsseldorf.
Programul de vizitare al Galeriei UVT ArtCenter (str. Oituz nr.4, Timișoara) este de luni până vineri între 12-20. Intrarea este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!