Miercuri, 19 iunie, de la 20.00, la Casa Artelor va avea loc o nouă întâlnire din cadrul programului Xtensii, Revoluții prin film, cu documentarul 1989, de Erzsébet Rácz și Anders Østergaard. Invitatul serii va fi Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest Timișoara care este abilitat în domeniul Filosofie, acesta predând Istoria filosofiei antice și medievale, Istoria filosofiei moderne, Aristotelism, Istoriografie filosofică, Introducere în imagologie.
1989 este un documentar care pătrunde în jocurile politice care au dus la destrămarea Cortinei de Fier. Principali protagoniști sunt fostul prim ministru al Ungariei, Miklós Neméth, și Gundula, jumătatea supraviețuitoare a unui cuplu est-german care a încercat să treacă ilegal granița.
Anders Østergaard este regizor și scenarist, iar filmul său, The Magus, a primit titlul de Cel mai bun film documentar în cadrul Odense International Film Festival în 1999. Documentarul pentru care a ajuns să fie foarte apreciat a fost unul despre o populară trupă rock daneză din anii ’70, Gasolin. Acesta a reușit să aducă 223.000 de danezi în cinematografe, un număr extraordinar de spectatori pentru un documentar.
Erzsébet Rácz s-a născut în Ungaria, iar în 2001 s-a mutat la Berlin unde a absolvit Academia de Film. Primul său lungmetraj de ficțiune Für Elise (2012) a câștigat premiul cel mare la German Film Award.
Central European Film Festival Timișoara se va desfășura în perioada 28 august – 1 septembrie și este organizat de Asociația Eurofest. Tema din acest an va fi REVOLUTIONS.
Programul Xtensii al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara și nu numai.
Intrarea la eveniment este liberă.
https://bit.ly/2wQ4RdW
Citiți principiile noastre de moderare aici!