În 20 decembrie, regizorul Carmen Lidia Vidu propune Timișoarei un spectacol de videomapping despre cei care au făcut Revoluția la Timișoara, în decembrie 1989.
„Revoluția din 1989 a fost un moment de putere colectivă. Că știm sau nu vinovații, că au fost trași la răspundere sau nu, e o parte importantă a istoriei. Cealaltă parte e despre popor, despre puterea lui și a revoluționarilor”, spune dr. Alina Satmari, lector la Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, coordonatorul proiectului reMIND MAPPING ’89.
Numit Mapping ’89, evenimentul va avea loc în Piața Victoriei, între orele 18.00 și 22.00, când vor fi aprinse videoproiectoarele către Balconul Operei, iluminat orașul și spusă povestea Revoluției din Timișoara.
„Mapping ‘89 vorbește despre Revoluție, oraș, comunism, comunitate, istorie, prin elemente de videoproiecție arhitecturală, film grafic din bandă desenată, poezie, hărți cu traseul revoluționarilor și fotografii din perioada 15-25 decembrie 1989 realizate în Timișoara”, menționează dr. Alina Satmari, lector la Departamentul de Geografie al UVT și coordonatorul proiectului reMIND MAPPING ’89.
Au transmis mesaje video pentru acest proiect: Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu și Amalia Enache.
Potrivit dr. Alina Satmari, materiale video sunt realizate în colaborare cu Constantin Duma, Memorialul Revoluției, Gabriela Schiderman, reMIND Mapping ’89, Ioana Satmari, Andrei Soare, Julien Javions, Ovidiu Rusu, Daniela Rațiu și Marius Manole.
La spectacol participă Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de Maria Gyuris.
Data a fost aleasă pentru prezentarea spectacolului deoarece 20 decembrie 1989 este ziua în care Revoluția s-a mutat din stradă în balconul Operei, iar tot atunci s-a înființat primul partid politic – Frontul Democrat Român și ziua a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă.
„Prin materialele de arhivă videoproiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, Mapping ‘89 încearcă să refacă vizual și sonor atmosfera Revoluției din Timișoara. Am căutat în arhivele oficiale și cele personale filmările care au ca „personaj central” Balconul Operei Române din Timișoara, astfel încât publicul să poată retrăi sonor și vizual acele momente din 1989, la modul cel mai autentic. Am apelat la arta video stradală astfel încât să ajungem și la un public tânăr”, mărturisește Carmen Lidia Vidu.
Carmen Lidia Vidu este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția regie teatru și este singurul regizor din România care a câștigat atât premiul GOPO și cât și UNITER. Din 2017 este regizor multimedia la Festivalul „George Enescu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!